Izbira sistema( hifi nasveti)

avdio-sem so premaknjene tudi vse stare teme

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Po Maj 09, 2005 2:34 pm

Nič nimam proti samograditeljstvu- ker je to krasen hobi in jasno je, da je finančno lažje priti do boljšega zvoka-predvsem začetnikom.

Sem pa proti temu, ko nekateri samograditelji, ki so sestavili dva zvočnika ali en lampaš začnejo pljuvati po svetovnih proizvajalcih- kako so zanič in predragi- milo rečeno to kaže znake nerazumevanja proizvodnje in konstruiranja izdelkov. Kaže pa znake, kako poskušajo nekatere prepričati o tem kako so pametni.

Sam poznam veliko samograditeljev in večina ni takih da bi potrebovali sampotrditev na nekih avdio forumih. Ampak izmenjava izkušenj, tako dobrih kot slabih je vedno dobrodošla.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a VCC » Po Maj 09, 2005 3:07 pm

Živijo!
[quote="urosst"]nekaj ne razumen na tem forumu zakaj gonja proti samograditeljem.

Jaz nisem dobil takega občutka.....
Pozdrav!
LP; VCC
VCC

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Če Maj 12, 2005 5:10 pm

Kako uspeti?

Vsak unikat nastane iz neke ideje, podkrepljene z nakopičenim znanjem in lastnih izkušenj. Tak izdelek se nato še stalno izboljšuje. Ko je avtor z njim zadovoljen, si želi nekega zunanjega priznanja za svoje delo. Zato, da tak izdelek na preiskus prijateljem in znancem. Ko ga pohvalijo, je seveda lahko zadovoljen s svojim delom.

Kako naprej? Sedaj, ko te prijatelji hvalijo, si lahko ponosen sam nase. Nekaj ti je uspelo narediti.
Upaš se izpostaviti širšemu krog znancev in če ti uspe še njih prepričati, si dejansko lahko zelo zadovoljen s svojim znanjem in svojim unikatom.

Toda , večina teh ljudi ima celo manj izkušenj in znanja kot ti sam in jih je relativno enostavno in hitro prepričati, da je to kar delaš zelo dobro.

Zato poiščeš ljudi, ki so znani na tem področju. Npr. trgovce z takšno opremo , ali zelo zahtevne uporabnike ali celo profesionalce, da ti povedo kaj mislijo o tvojem izdelku.

Sčasoma dobiš nekaj mnenj in nekatera mnenja niso ravno na nivoju tvojih pričakovanj. Malce si razočaran, malce boli. Kaj sedaj? Nekateri bodo poskušali svoj izdelek izboljšati, nekateri drugi pa bodo ne glede na mnenja rinili naprej. Zraven pa seveda imeli zelo negativno mnenje o tistih, katere so najprej prosili za pomoč, ker jih niso pohvalili.

Npr. k meni je včasih prišlo dosti samograditeljev ojačevalnikov ali zvočnih omaric, da bi jim povedal svoje mnenje. Vedno sem upal, da bom naletel na dobre izdelke. Toda, v večini primerov je bilo potrebno podati negativne kritike, upajoč, da so to kritike, ki bodo pomagale k izboljšavi izdelka ali v pravo smer usmerile nove napore. Toda, nekateri so to jemali kot vzvišenost ali pa se navkljub mojim samo privatno povedanim negativnim kritikam, javno hvalili, da je to tudi »Kuzma« poslušal in kmalu se je že govorilo, da je to »Kuzma« tudi pohvalil. Zato sem ukinil takšno brezvezno » brezplačno reklamiranje«!

No, čez nekaj let sem se zopet dal prepričati s strani nekaterih samozavestnih konstruktorjev, upajoč ,da bo kakšen izdelek le primeren za svetovno tržišče. Toda, izkazalo se je, da večina še vedno nima pojma, kaj sploh je vrhunska reprodukcija zvoka. Ko sem jim v želji, da jim pomagam in da se ne osmešijo, le njim povedal kaj mislim o zvoku izdelkov, so le to obrnili tako, da te začno diskreditirati, namesto, da bi poskušali vsaj razmišljati o teh kritikah. Seveda je to zopet bilo le moje mnenje njim in nikjer javno napisano ali izrečeno. A svet je odprt za vse, če prideš sploh tja in tam so samo še bolj kritični. V svetu te primerjajo z najboljšimi in ne najslabšimi.

Zaenkrat sem samo enkrat slišal k meni prinešen izdelek domače izdelave, ki ima potencial za vrhunski zvok. Toda eno je izdelovati par komadov, drugo pa je postati zanesljiv proizvajalec vrhunskih kvalitetnih izdelkov in jih tržiti v svetu. Takih poiskusov je v svetu par sto letno, toda uspe le peščici in na dolgi rok se obdržijo le nekateri.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a gašper » Pe Maj 13, 2005 9:56 am

[quote="administrator"]Kako uspeti?

Zaenkrat sem samo enkrat slišal k meni prinešen izdelek domače izdelave, ki ima potencial za vrhunski zvok.

A lahko vprašam, kateri je ta izdelek?
gašper

Kraj: Medvode
Na vrh

OdgovorNapisal/-a VCC » Pe Maj 13, 2005 10:03 am

Živijo!

[quote="gašper"][quote="administrator"]Kako uspeti?
Zaenkrat sem samo enkrat slišal k meni prinešen izdelek domače izdelave, ki ima potencial za vrhunski zvok.

A lahko vprašam, kateri je ta izdelek?

Pomoje ti ne bo povedal;-)
LP; VCC
VCC

Na vrh

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Pe Maj 13, 2005 10:15 am

Nekje na forumu v okvire neke debate sem to že omenil( phono, ki ni na lampe)- ampak to ne pomeni, da je to kot nasvet.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a urosst » Pe Maj 13, 2005 2:01 pm

sama glasba je zelo abstrakna kar meni igra dobro še ne pomeni
da ostalim.poglejte vaša mnenja o koncertu v CD.
zakaj testiram
svoj izdelek sem testiral že masikje,mogoče je zgledalo da poiskušam
dobiti mnenje drugih oseb,sam moj cilj je bil čisto drugje,primejava moje
komponete z drugo komponeto v enakem setupu.kaj je rekla druga oseba
mi je samo njegovo mnenje,ka so pa slišali moji ušesi pa je moje predstava kakšno pot naprej.
urosst

OdgovorNapisal/-a VCC » Pe Maj 13, 2005 2:34 pm

Živijo!
[quote="urosst"]sama glasba je zelo abstrakna kar meni igra dobro še ne pomeni
da ostalim.poglejte vaša mnenja o koncertu v CD.
zakaj testiram
svoj izdelek sem testiral že masikje,mogoče je zgledalo da poiskušam
dobiti mnenje drugih oseb,sam moj cilj je bil čisto drugje,primejava moje
komponete z drugo komponeto v enakem setupu.kaj je rekla druga oseba
mi je samo njegovo mnenje,ka so pa slišali moji ušesi pa je moje predstava kakšno pot naprej.

Glasba je kakorkoli obrneš dovolj univerzalna, da kar nekomu igra dobro, bo veliki večini ostalih igralo dobro. In obratno, kar nekomu igra slabo igra slabo tudi večini. Tukaj naj izpostavim še posebej audiofilsko "neobremenjene" ljudi, ti posebej dobro in hitro ugotovijo dobre in slabe lastnosti zvoka, še posebej mi na pamet ob tem padejo kakšna dekleta.
Posebna past se pa skriva v tem, da ljudje različno rangiramo, kaj nam je pomembno, ali še bolje, kaj najbolj opazimo in znamo razložit o zvoku. Recimo nekomu je najbolj pomemben tonalni blans, drugemu "hitrost", tretjemu "mehkoba" in tako dalje. Če pozorno in zbrano združiš komentarje in različnih poslušalcev, dobiš v preseku zelo dobro okarakteriziran zvok. In ravno zaradi tega je še kako pomembno, da več ljudi sliši tvoj izdelek in da njihovo argumentirano mnenje upoštevaš. Tipičen primer (ki ga je malo bolj v rokavicah in na splošno opisal tudi Franc) je nekdo, ki da (zdaj si bom zmislil..) v izhod CDPja neke hude Black Gate kondenzatorje in ugotovi razliko!!. In jo lahko narobe (ni pa seveda nujno) takoj okarakterizira za boljše. Hitro se potem najde v takem CDP vsepovsod polno takih in podobnih eksotičnih komponent. Tale primer ni tako nenavaden, če kaj spremljaš recimo diyaudio.com in podobne forume kjer je to seveda kar zvezda stalnica. Pa tudi lampa v izhodu na primer.
Sploh je ena taka kronična bolezen med diyerji in frizerji, da karkoli naredijo je "korak proti boljšemu", pa je žal velikokrat ravno obratno, samo da jim tega ni nobeden povedal, ali pa mu niso verjeli (primer: "ker Black Gate pa MORA igrati boljše od nevem česa").....
LP; VCC
VCC

Na vrh

OdgovorNapisal/-a urosst » Pe Maj 13, 2005 2:48 pm

lahko opišem na svojem ojačevalcu,spreminjam vrednosti
samo trem uporom .pri enen setupu ima ojačevalev preveč visokih
tonov pri drugem premalo.kmpromis je nejke v sredi.sami elementi
ne vplivajo na frekvečno karekteristiko ojačevalca
urosst

OdgovorNapisal/-a urosst » Pe Maj 13, 2005 2:53 pm

sem ptrisnu napačno tipko

vlivajo pa na karakter ojačevalca.to so pa tisti mali triki ko je nekomu zvok všeč nekomu pa ni tako ustrezen.menjava raznih "high end"komponet je pa ponavdi prikrivanje resnične predelave za frizeje.
urosst

OdgovorNapisal/-a VCC » Pe Maj 13, 2005 7:48 pm

Živijo!

[quote="urosst"]
menjava raznih "high end"komponet je pa ponavdi prikrivanje resnične predelave za frizeje.

Seveda. Kot sem že referiral (recimo diyaudio.com), se da časovno najdit raznorazne variante predelav. Naprimer zdajle vsi tlačijo Black Gate, čez pol leta nekdo malo probava različne operacijske, pa pol vsi tlačijo not, nato se eden spomni, kaj pa če bi dali drugo uro in potem množično vsi dodajajo ure, kasneje spet ponovno izumijo W.Jungov superregulator in tako naprej. Redko kdo pa razmisli, poskuša ugotoviti zakaj bi kaj naj nekaj in kako delalo in potem zadevo resnično sproba in pravilno oceni.....
LP; VCC
VCC

Na vrh

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » So Maj 14, 2005 8:34 am

Kako izbrati vrhunski gramofon?

Zelo enostavno. Preglejte, kaj se da dobiti in slišati na slovenskem tržišču pri uvoznikih in edinemu proizvajalcu, ter pregledate revije, pogovorite se z različnimi lastniki analognih aparatur.

Mogoče skočite v tujino. Razmislite še o nastavitvah ročic in odjemnih doz, servisiranju ter preverite cene pri nas in v tujini.

DIY gramofon-zelo enostavno, ampak le malce težje ga je narediti kot DIY ojačevalnik, kjer res lahko vse dele kupiš v vsaki elektro štacuni.
Za izdelavo ojačevalnikov obstojajo načrti stari vsaj 30-50 let in so izvedbe znane.
Za gramofone pa je koncept znan in enostaven in je stvar lastne izvedbe.

Komu koliko verjeti, pa preberite v mojem prispevku nekje na tem forumu. Toida zaupajte sebi!

PS: tekst se pojavlja z 24 urno zamudo ponovno- vzrok DIY modifikacija teksta
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a urosst » So Maj 14, 2005 1:47 pm

Pravi DIY je bistvo učenje in razumevaje kaj narediš,tako pridobiš
daleč največ iskušenj,tisto kar kupim v trgovini mi ponavadi ni zanjimivo.

kar se tiče DIY ojačevalcev na netu je pa tako,večina zadev deluje
sam ne tako kakor treba so potrebne razne modifikacije.
Ko ti uspe izdelat ujačevalec ,ki je nekašen mix med tistimi načtri.;pobereš
neko dobro latsnost od enega,drudo od drugega.samo da znaš to narediti
potrebuješ leta iskušenj .

ps neki me zanima kako je posneta master plošča z klasično ali tangecialno ročko
urosst

OdgovorNapisal/-a Andrej Horvat » So Maj 14, 2005 2:10 pm

Mnogi od nas DIY fanov smo imeli doma kupe naprav raznih znamk. Jaz sem kupil skoraj vsako po priporočilu prodajalca in po ocenah revij. Bolj drago sem kupoval, dlje se je to odmikalo od glasbe. Za kable so me parkrat odrli. V DIY sem bil dobesedno prisiljen ker nisem imel namena izgubiti še dva, trikrat tolik denarja kot doselj in dodatnih 10 let za iskanje zvoka. Rad imam glasbo, toda kaj mi bodo aparature ki jih ne poslušam? Ker me preprosto ne potegne! Po predelavi CDja, ojačevalca in zvočnikov, menjavi kablov s cenejšimi, .. pa preprosto uživam v vsaki novi plošči. Ni vse v dnarju. Važna je glasba in nismo vsi začetniki. Dober samograditelj ali glasbenik, ne more biti začetnik. Dober trgovc se pa ne more zgovarjat, če je nekomu prodal kup dragih naprav ki ne funkcionirajo, na akustiko sobe. Mislim, da je dobrih trgovcev ravno tolk kot dobre fršterkerije.
Andrej
Andrej Horvat

Kraj: Dolenjske Toplice

Samokriti?nost

OdgovorNapisal/-a Rogouc » So Maj 14, 2005 2:32 pm

Poleg tega kar sta omenila urosst ter Andrej Horvat, je tu še ena zelo pomembna stvar, katero sem se naučil v letih samograditeljstva - dozoreti je treba tudi osebnostno, da se ne družiš z ljudmi, ki mislijo enako kot misliš sam, temveč predvsem s takimi, ki mislijo drugače. To ti da potrebno širino in hkrati zožuje maneverski prostr napakam v napredku. Vsakdo ima namreč drugačne preference glede tega, kaj je to dober zvok. Najlažje je narediti nekaj, kar bo všeč samo avtorju. Bistveno težje je narediti nekaj, kar bo všeč tudi nekomu, ki je pozoren na druge lastnosti zvoka, kot si sam. In ravno na to ves čas opozarja Franc - samograditelji smo preveč lačni pohval in premalo lačni kritik. Brez kritik pa ni napredka...

Rogouc
Rogouc

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na HIFI 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov