Turistična kmetija SaksidaZalošce 12 a,
5294 Dornberk,
T: 0'5 301 7853
W:
http://www.vinasaksida.comObisk: 24.5.12
Večer vipavskih dobrot in arhivskih vinSpored:
- sorbet s penino Saksida in Wodko Wiberovo, staro 30 let
- intermezzo - domača suha klobasa na košku sladkega kruha
- domača panceta na grahovi strjenki z divjim hmeljem in poširanim jajčnim rumenjakom;
Traminec - 1978, polsladko, pozna trgatev, Ormož, alk. 11%- šelinka z jabolkom, oljčno peno in ocvrtimi trtnimi listi;
Rumeni muškat - 1979, polsladko, pozna trgatev, Ljutomer, alk. 10,6%- Raviol, polnjen s skuto in baziliko s carpacciom dimljene račke in lobodičjem;
Vranac - 1978, suho, Titov Veles - Makedonija, alk. 14% + Merlot Saksida - 1990, suho Vipavska dolina, alk, 12,5%- svinjska rebra pečena na akacijevem medu z drobnjakovim pirejem;
Merlot- 1979, suho, Ovče Pole - Makedonija, alk. 12,8%- hruška z orehovo kremo v vinski omaki;
Beli pinot Ilok- 1968, sladko, pozna trgatev, Slavonija Hrvaška, alk 13,1%Komentarji k hrani:
Saksidov kuhar je Marko Bolčina, ki je nekoč kuhal pri Lojzetu na Zemonu in še prej v Dornberku. Otvoritev s sorbetom, ki mu je bila podložena na sladko dušena rdeča čebula in okrasek z mikro vejico limonskega timijana. Nenavadno in zelo harmonično, se ne kar ne da verjet kako sladka čebula paše v to zgodbo. Vsa hrana je bila odlična, še boljši pa je bil food-wine-pairing, harmonja vina in hrane na najvišjem nivoju. Edino če bi jaz izbiral bi na koncu
dal raje dobro karameliziran "Cambridge burnt cream".
Komentarji k vinu:
Vsa vina izvirajo iz "tabernaklja" arhivske zbirke nekdanjega Slovina in predstavljajo crem-de-la-crem takratne jugoslovanske produkcije. Glede na leta
so bila v neverjetni kondiciji, z odprtimi cveticami, odlično ohranjeno sortnostjo, morda nekoliko tanjšim telesom, kar pa ni noben očitek ali napaka za arhivo. Traminec 78 je bil celo na bolj suhi strani, rumeni muškat 79 celo z ohranjeno mineralnostjo. Vranac 78 in merlot 79 (najboljši merlot vseh časov sploh iz bivše juge) sta bila oba rdeče kavne barve, z notami tobaka, usnja, kave, karamele, merlot celo tartufov. Tanini so bili super mehki in zreli (najbolj pri merlotu 79).
Beli pinot 68 pa je ob odličnem sladkorju in kislini ponudil izredno dolg odhod (minute!), kjer se je očitno čutila nota kave in karamele.
V zvezi z arhivami je treba pripomnit, da jih je treba vedno vnaprej odpreti (toliko ur prej, kolikor je vino staro), da se odprejo in oživijo s kisikom iz zraka. Nekaj najhujšega je takoj pokusiti tako staro vino. Skoraj gotovo ga boste zlili stran, kot da je pokvarjeno.
Redni program: Fenomenalno.
Po rednem sporedu so se zadeve ad-hoc nadaljevale z nekaj Saksidovimi vini (Rebula 2011 - odlična, Merlot 2006 - fenomenalen) in njegovim 15 let
staranim vinjakom, ki je mene spominjal na mešanico slajšega armagnaca in nežnega single malt whiskyja (zelo zanimiv vinjak - dva možakarja sta na terasi ob tem puhala Cohibi Siglo II). Vmes so nas organizatorji izzvali z nagradno vinsko uganko, kjer je bilo treba čim bolj zadeti letnik, alkohol, sorto in belo/rdeče. Vino je bilo v črnem kozarcu in nihče ni zadel niti barve, saj je bil rose 81. No nagrada, Saksidov Merlot 2006 magnum je za najbližje uganjen letnik in stopnjo alkohola šla v roke dveh dam (in ena magnumca je sedaj v domači kleti, ha!)
Še tole, Jožko Saksida je slovenski velemojster merlota (pozabite brice),dela tudi odlično barbero in modri pinot... Je že nekaj s temi Jožkoti, da jim uspejo take gverilske stvari (Gravner in Sirk iz preko meje, Renčelj, Jazbec, Saksida,...)
Končna ocena: večer za se spominjat, predvsem zaradi izjemnih vin, odlične hrane in odlične družbe. PŠ!