Napisal/-a kuzma2 » Po Dec 31, 2007 8:36 am
Gostilna za gradom
Rodica
Kraljeva 10
Semedela
6000 Koper
05 628 55 05
Obisk: 29.12.07
Torej kako je bilo prvič, si lahko preberete z dneva obiska 21.4.07. Tokrat je bilo podobno, toda žal ...., ki ni direktno povezano z kvaliteto hrane, mogoče pa tudi je, kdo ve?
V nekaterih lokalih z razlogom osebnega pristopa ter dnevnih menjav jedi ne dobiš jedilnega lista. Ampak ti prijazni natakar ali sam lastnik pove v detajlih različne jedi, oziroma, če je degustacijski meni ti pove možnosti, kaj in kako. Tako je bilo tudi tukaj.
Zadnjič sva dobila jedilni list, človek ga z užitkom preleti, predebatira kaj in kako z ostalimi udeleženci omizja, oz. kot je običajno pri meni z mojo ženo. Se malce posvetuješ, malce se spomniš, to sva jedla zadnjič, podobno jed sva jedla tu in tam, ipd. Vprašaš, če ti katera jed ni jasna, ipd. Skratka to je zame zelo pomemben del obedenja in si seveda potem, ko odddam naročilo oddahnem in se človek lahko potem posveti omizju, sproščeni debati, ipd.
Tokrat, nama je kot vedno prijazni lastnik na vprašanje o jedilnem listu povedal tisto, kar sem že napisal v uvodu, zakaj rajši to pove. Omenim mu, da bi si ga vseeno rada ogledala, a je bil tako prepričljiv, da sem popustil.
Ker seveda ni bilo možno izbirati iz menija, sem mu moral omeniti, da danes ne bi jedla ribe, ampak ostale morske jedi, od školjk do škampov,ipd.
Nato smo začeli:Našteje možnosti, da lahko pripravi tunin ali brancinov carpaccio( riba!), lahko surove škampe. Ko to pove, sem seveda vse to moral prevajati v angleščino moji ženi( vsega v slovenščini ne razume in ker pač med seboj govoriva angleško-je pač londončanka), ampak seveda brez vseh detajlov okoli priprav npr. surovi škampki pokapani z deviškim oljem in rdečim poprom,ipd, ker enostavno ni časa in tudi vsega si ne morem zapomniti.
Žena pravi, da pač tega danes ne bi, da bi rajši tople predjedi. Zato preskočimo in nama našteje npr neke vrste zvezdaste polnjene raviole z mešanico mesa školjk, omake ter dodanimi celimi školjkami. Predno samo to jed prevedem in se dogovoriva, da bi to naročila,ker sem ji moral še dodatno pojasniti, ,kaj je to zvezdasta pasta.
Nato se dodatno odločiva za mešanico hladnih predjedi( sam bi vseeno poskusil carpaccio) ribe in škampov.
Nato pravi, če bi kot glavno jed eno ribo?
Toda odločiva se, da bova poskusila še škampe na žaru z kombinacijo kapesantov.
Torej ves čas pogovora med mano in mojo ženo stoji zraven "natakar", ko se skupaj med njim in med nama dogovarjamo, prevajamo, potrjujemo , kaj bova naročila. Sploh ni bilo možno sproščeno izbrati med različnimi jedmi in si narediti svoje zanimive kombinacije.
Ne razumem, kako npr. dandanes ne more biti meni enostavno napisan preko računalnika za dodatno ponudbo in bi dal več časa natakarju, gostom in nato, če želijo, vprašajo za nasvet.
Tak način je privedel do tega, da sva se morala z ženo, če malce pretiravam, kregati in prepričevati med seboj kaj bi naročila- saj veste kako je, če si pritisnjem časovno, da se moraš hitro odločiti in to je na koncu vplivalo tudi na okus hrane in občutek da bi bil rajši v neki drugem lokalu. Obisk je "falil" pri najbolj bistven- sproščenem in dobrem počutju gosta.
Zato tako "oštra"
ocena:NV ( vsaj za dolgo časa)
PS: po pregledu zadnjega obiska sem ugotovil, da sva jedla zelo podobno kot pred pol leta-različna dnevna ponudba?!
FK