Napisal/-a Marko Puš » Sr Dec 31, 2008 2:59 pm
No, še zadnji prispevek v letu 2008.
Na prijazno povabilo Aleša Kacjana sem se v ponedeljek 29.12.2008 udeležil izbora nove violine za koncertnega mojstra Slovenske Filharmonije, ki se je odvijal v Gallusovi dvorani Cankarjevega Doma.
In kako poteka tak izbor? Enostavno. Violinist preigrava iste glasbene pasaže na ve? violin (v konkretnem primeru jih je bilo pet), izbrani »kritiki« in ?lani orkestra pa dajejo pripombe, mnenja in kritike in s tem pomagajo oziroma odlo?ajo o izboru najboljše. Imen proizvajalcev violin, ki so bile na »testu« si sicer nisem zapomnil (morda mi bo pri tem pomagal Aleš…), mislim pa, da nobena ni bila nova in da je šlo za same zelo stare primerke, narejene tam nekje v sredini osemnajstega stoletja.
?e odmislim tudi priložnost, da sem lahko spoznal še nekaj ?lanov SF, je bil izbor tudi avdiofilsko zanimiv. Prav vseh komentarjev in pripomb števil?ne »komisije«, sicer nisem slišal, kar pa sem, me je precej spominjalo na nekatere avdiofilske debate o zvoku, seveda tiste pozitivne in konstruktivne, ki so podkrepljene s pravimi izkušnjami, znanjem in poznavanjem živega zvoka. Zanimivo, kako je ena violina zvenela »votlo«, druga je imela »šus« in »prezentnost«, tretja je zvenela preve? leseno, ?etrta pa »fino in svilnato«, peta je bila »gremo naprej…« in tako naprej v krogu. Nekateri avdiofili svoje ocene pogosto oblikujejo v nekaj minutah, ?e že ne sekundah, ta preizkus pa je bil precej temeljit, podroben, dolgotrajen in nekako nespektakularen, še bolj zanimiv pa je bil popolnoma enoten zaklju?ek, da je najboljša violina »št. 5«. Tudi moje skromno mnenje je bilo takšno, saj je ta violina italijanskega proizvajalca zvenela zelo uravnoteženo v vseh pomembnih zvokovnih elementih, zvenela je dovolj prezentno, vendar ne izstopajo?e, ?isto in jasno in kljub temu najbolj fino in gladko – tonalno gosto teksturirano. Ne vem sicer, ali se je izbor s tem kon?al (opisani je bil sicer drugi po vrsti), vendar ?e bodo odgovorni v SF izbrali to violino, bo to za vse velika pridobitev.
Še enkrat se Alešu lepo zahvaljujem za povabilo in novo, neprecenljivo avdiofilsko izkušnjo.