Napisal/-a BH » Pe Apr 01, 2005 3:23 pm
[quote="iZupan"]- ojačevalec BH je zgorel ali ni ?
lp Iztok
No, končno sem zvedel :twisted:
Bili smo na kosilu (druščina) pa mi je Anin povedal. Baje je šel te dni ob Ljubljanici in je bil fizično primoran vstopiti in najprej poslušati neko hreščanje namesto zvoka (Pliniusi) potem se mu je pokazal "zgoreni" amp, potem pa je po 15 minutah uspel pobegniti, Peter pa je tekal za njim ... po cesti .... :shock: :?
Gre za ojačevalnik o katerem piše v "pogovor z BH" na hiendfiu. Šlo je za tri komponente, za katere je kupil ves material Friwi (Bielefeld). Ideja je bila, da bi lahko HL vgrajeval bolj avdiofilske komponente (tu smo se stalno prepirali) pa so sklenili, da za en set (za Friwija) Friwi sam kupi material. Jaz bi mu naj svetoval (reskira pa tako ala Friwi za svoj denar).
Najprej sem napisal spisek materiala, od katerega niso dobavili praktično nič (je bilo predrago), a so nabavili kup "audiofilskega ...." z zlatimi napisi in podobno (kar je kje pisalo, da je super za lampaše). Ne bom dolgovezil a recimo en primer. Za srebrno žico za interne povezave sem priporočal 0,02x0,05 drat izoliran s Teflonom, dobil pa 1mm okloglega preseka. Ko sem opozoril, da bo to dušilo ekstreme in igralo preveč "zaobljeno" mi je pa Peter odgovoril, da če bo to Friwitu povedal, bosta cele dneve visela na telefonu in da bo za telefon zapravil celo premoženje. Naj kar naredim. Takih for je bilo not na kupe. (Friwi je sicer kupil in prodal na stotine mojih proizvodov in je sicer zelo korekten trgovc, ki res želi, da bi kupcem igralo).
Rezultat je bil katastrofalen. Ko so me prosili, ali laghko kako popravim zvok, je bil odgovor da ne (kako pa, saj je vse, vsaka povezava, vsak drat not, iz zvokovnega stališča neprimeren).
Glede gorenja (naprava je stara kakih 5 let ali nekaj več). Stopljena naj bi bila dva katodna kondlca. Izbrali so si neke OGROOOMNE pa ni bilo placa v škatli, tako da so se dotikali katodnih uporov. To samo po sebi ni nič narobe, če se tak upor (10W) ne razžari, kar pa se lahko zgodi, če se v napravo vtakne pokvarjene lampe (teh je vedno nekaj, če ne gre za selekcijo, ki jo naredi nek, ki se spozna). Gre prakrtično za edino možno napako, ki se lahko zgodi v teh ojačevalnikih (pod pogojem, da je not lampa z napako, ki močno oscilira). To se je že omenjalo tudi na hiendfiu, na skritem delu HL strani se postavlja (je postavljen) forum za dealerje in serviserje, kjer je ta primer naveden, se pa ta informacija redno plasira avdiofilom, ki me vprašujejo, kaj bi se lahko zgodilo (bilo treba popraviti) če sam kdaj umrem. Vedno se jim javi, da obstaja le ta možnost (dobro, višjo silo pustimo). Teh primerov je bilo peščica (v Sloveniji še nikoli), popravi pa to lahko vsak laik (nič drugega ni treba kot zamenjati stopljen kondlec, ki se ga v primerni kvaliteti lahko kupi kjerkoli "za vogalom")
Zanimivo, da je Peter dobil nazaj ta amp. Verjetno je Friwi prosil Petra, naj porihta zvok (ker je sam take primere že saniral v preteklosti. Tip anmreč na veliko, dnevno eksperimentira s kupi novih lamp), pa bo to dobil v delo tist ACO :twisted: :P
Torej dajmo videti kako bo stručnjak rešil problem.
Kar se Francovega lovljenja za slamico na vodi tiče, samo kaže na to, kako nima prav nobenega argumenta za karkoli v svoj bran, ob lastnem utapljanju v raznoraznih dejanskih .....