Napisal/-a kuzma2 » Če Jun 01, 2006 12:51 pm
Evo eno skoraj legalno zgodbo in če se jih dovolj nabere , bi lahko izbirali najbolj bizarno švercanje avdio robe čez tedanje meje v SFRJ- saj sedaj je itak vse zastarano:
Uvoz krtačk
Leta 1986 sem začel izdelovati čistilne naprave za čiščenje plošč. Za sam postopek čiščenja se je potrebovala tudi karbonska krtačka. Kot obrtnik si tedaj lahko uvažal dele, ki si jih potreboval le za izdelavo lastnih izdelkov. Uvoz robe za nadaljno prodajo ni bil dovoljen obrtnikom. Tedaj seveda še ni bilo d.o.o. in podobno.
Skratka uspel sem na Tajvanu kupiti 100 karbonskih krtačk zelo ugodno, ki bi bile del čistilne naprave za čiščenje prahu in raznos tekočine po plošči.
Ko je paket prišel na Carinsko pošto( CP) v Ljubljani ( na žel. postaji) so me obvestili, da ne morem uvoziti teh krtačk, češ, da je to roba za prodajo. Celotna vrednost pošiljke je bila tedaj 150 USD, kar je bilo tudi tedaj relativno malo denarja.
Poslal sem izjavo na CP zakaj potrebujem krtačke. Odgovorili so, da uvoz ni možen. Po telefonskem razgovoru s šefom carinske pošte sva se dogovorila, da pridem s čistilno napravo v njegovo pisarno, ter mu jo demonstriram.
Naslednji dan zjutraj se z avtom odpeljem v LJ in parkiram kar na pločniku, ter s čistilno napravo, ki je imela vgrajen 1000W sesalnik, nekaj ploščami ter različnimi steklenicami in krtačami vstopim v pisarno šefa Carinske pošte. Ob velikem hrupu mu demonstriram nanos tekočine, čiščenje plošč ter obrazložim postopek. Šef pravi, da, res je, to je v redu, ampak še vedno jih lahko prodate tudi posebej- ni uvoza!
Potrebno bo pošiljko vrniti. Vprašam, če je možno, da pošiljko sam kot lastnik odpeljem iz države ven. Odvrnejo mi, da ni možno, ker je poštna pošiljka, razen, če pridobim dovoljenje pošiljatelja za prenakaz.
Odločil sem se da pridem do krtačk ne glede na komplikacije, čeprav je bilo vse skupaj že absurdno.
Zato domov , pismo na Tajvan in čez 14 dni dobim pismo, da seveda dovoljujejo prepošiljanje pošiljke s strani FK. Napišem prošnjo za CP za prevoz paketa( velikosti škatle za čevlje) od CP Ljubljana, ven iz SFRJ- mejni prehod Ljubelj, vozilo s to in to reg. številko, šofer ta in ta s potnim listom v roku 24 ur. Škatla je bila uradno zaplombirana in vsi dokumenti urejeni s strani špediterja. Če je ne bi izvozil, bi bil to carinski prekršek z zelo veliko kaznijo.
Odpeljem se na Ljubelj, kjer je carinik poštempljal dokument, da je roba zapustila SFRJ in tedaj mi je sam carinik namignil, kar obrni se naokrog in zapelji nazaj skupaj s to škatlo.
Kdor pozna Ljubelj ve, da sem se zapeljal naprej tisti 30 m in U obrnil vozilo in zapeljal nazaj v SFRJ brez težav.
In krtačke so bile moje- s pomočjo "legalno" narejenega carinskega prekrška!
FK