Napisal/-a administrator2 » Sr Apr 20, 2016 8:35 am
Vrtenje in ustavljanje krožnika na Audio Kontaktu- rubrika Gramofoni, ročice,.... ter moj post z 15.4.2016 tukaj.
"Mihamusic" je omenil " bremzanje" XL krožnika, ki ima 20 kg. No, ker imam prototip XL gramofona z zračnim ležajem ter 50 kg težkim krožnikom sem postavil vprašanje koliko časa se krožnik ustavlja , če ga " bremza " le trenje v zračnem ležaju brez in z iglo. Jasno je, če je krožnik povezan na motor z jermenom, da se bo krožnik ustavil zelo hitro. Namen mojega teksta je informativen in ne provokacija kot je nekdo to obrnil.
Torej:
Krožnik se popolnoma ustavi po 23-25 urah ( vlaga, temperatura, točnost začetnega vrtenja..) Zadnjih 5-6 ur se sploh ne obrne za 360 stopinj in le niha naprej in nazaj na 10 minut kar pomeni , da niha z 0.0016 Hz- upam da je ta podatek točen. Krožnik se tedaj vrti zelo zelo počasi in se nato ustavi, toda čez čas se začne vrteti v drugo smer. Deluje kot nihalo- krožnik ni 100% uravnotežen in ležaj ni popolnoma horizontalen.
Ko spustim v brazdo iglo ( MC odj. doza, 2 g, 10 cu: CAR 50 na 4Point 14 inch) se krožnik popolnoma ustavi po 50 minutah in z zelo malo iznihavanja.
Torej: 23-25 ur
50 minut
Nagrada je ultrazvočno čiščenje 10tih LPjev za tistega, ki je prišel vsaj 20% blizu enemu od rezultatov.
ZZBOY: 25 ur ( ne razumem pa kako je prišel do daljšega časa ustavljanja , če je igla v brazdi )
NCC2000: 19,52 ure
Čestitam in vabim oba ZZBOY ter NCC2000 da prineseta po 10 plošč v Kranj, Kuzma Ltd, Jelenčeva 1, Kranj, ob četrtkih, ko imamo odprt demo salon od 17-19 ure oz v dopoldanskem času ( 7-14 ura), ko deluje proizvodnja- a le po prehodnem dogovoru. Prihaja čas prvomajskih praznikov ter nato še čas Munchenskega sejma kar bo vplivalo na čas čiščenja. Plošče morajo ostati pri nas 1 teden. T: 04 25 35 450
Vse to se lahko objavi na AK forumu!
lp
Franc
FK2