Od malih nog se zavestno in podzavestno navdušujem nad kakovostno reprodukcijo zvoka. Pred kratkim me je pičila ideja, da bi si končno nabavil nek "spodoben" sistem. O zneskih ne bom pisal saj se boste resni avdiofili smejali mojim finančnim zmožnostim. Povprašali smo strica Googla kaj predlaga in tu se je začela zgodba:) Toliko različnih mnenj o istih stvareh, tako da nekdo, ki aktivno ne spremlja Hi-Fi scene kaj hitro zaide v labirint, ki nima izhoda. Ko dlje časa brskaš in bereš ugotoviš da audiofili v osnovi nimajo težave z opremo (ojačevalci, zvočniki, gramofoni, kabli ...), verjamem, da so med napravami razlike a le te so stvar posameznika, kot pri violinistih nekdo prisega na Yamaho, spet drugi na "stradivarko". Lahko se strinjamo, da je razlika le v tem kdo drži v rokah eno ali drugo violino. Tu vidim tudi povezavo violina je oprema violinist je prostor če želite akustika prostora. In tu se začnejo glavne težave ne glede na to koliko smo odšteli za opremo. Čudi me da je na spletu ogromno nekih subjektivnih ocenjevanj naprav, o prostorih v katerih so pa te naprave nameščene pa nič. Bralec si s tem ustvari neko sliko o izdelku in je lahko prekleto razočaran ko ugotovi, da ta sveti gral, ki ga je plačal XX.XXX,00 ali celo XXX.XXX,00 evrov na koncu izpade kot nek sistem za XXX,00 evrov.
Prav zaradi tega sem se odločil, da predno karkoli nabavljam uredim/ugotovim akustiko prostora (dnevna soba ) oz. kje ima ta prostor svoje meje. Ker ne živim sam se težavnost, tega početja kar poveča.
Evo dolg uvod, kratko vprašanje sledi.
Zanima me kako ste se tega lotili vi oz. vsak konkreten predlog več kot dobrodošel.
Predvidevam, da neke simulacije/kalkulacije odpadejo saj je v prostoru že pohištvo in so neki idealizirani izračuni lahko zavajujoči.
In to sta moja dva centa:)
Zdaj bom pa hvaležen za vsak evro:)