Na forumih sem čisto nov.
Res pa je, da glasbo z gramofonskih plošč poslušam odkar vem zase. Ko sem komaj dobro stal na kavcu in se držal za velik radio z gramofonom Telekomunikacije Triglav (
http://www.radiomuseum.org/r/telekom_tr ... _ra56.html) sem opazoval, kako je oče s "semiš gobico" vedno obrisal prah z gramofonske plošče, ko sem znova in znova poslušal Staneta Severja in njegovo izvedbo Martina Krpana...
Kar se janezek nauči, ... Navado sem ohranil do danes, le,da je gobico je konec sedemdesetih zamenjal Pickeringova karbonska krtačka z "milijon ščetinami", danes pa uporabljam Goldringov Super Exstatic. V klepetih s kolegi smo včasih kar precej govorili o pranju plošč, pa mokrem poslušanju...Dve tri plošče sem dal tako "posesati", ampak postopek, hrup in nenezadnje tudi rezultat me niso tako navdušili, da bi kupil vakumski čistilec.
Pred leti pa sem prvič videl delovati ultrazvočni čistilec, ko sem v Wintherthuru obiskal Juerga Schopperja, ki obnavlja in frizira Thorense (zlasti 124) ter je pravi ljubitelj črnega vinila. Schopper pravi, da je preizkusil vse oblike čiščenja, a prisega izključno na ultrazvok. Glassov Vinyl Cleaner je bil za ceno 2800 CHF preveč za moj proračun, oziroma sem bil prepričan, da lahko za ta denar izboljšam zvok s kakšno komponento ali kablom...
Zadnjč pa sem izvedel, da ima Franc prototip ultrazvočnega čistilca in da lahko nesem nekaj plošč na poskusno čiščenje...
Vzel sem dve ta dobri "audiofilski", ene Dire Straitse (založba RTB, trgovina ASTRA za Bežigradom, cena 704 din in 70 para) ter dve stari rabljeni klasiki (ceneni plošči iz tujega knjižnega kluba).
Super je, da lahko čistiš 8 plošč naenkrat, super je, da moraš biti zraven samo, ko jih daješ čistit, čez nekaj minut, ko jih daš šušit in na koncu, ko jih pospraviš...Kakovost čiščenja ni odvisna od tvoje ročne spretnosti in med čiščenjem lahko delaš druge stvari. Npr. poslušal glasbo s predhodno očiščenih Lp-jev.
Zelo radoveden sem jih prinesel domov. Rezultati so izvrstni. Zvok je v VSEH pogledih boljši (pri "novih" komponentah je vedno kakšen kompromis). Strinjam se z ugotovitvami Vilija in Marka na forumu in nima smisla, da si izmišljam nove pridevnike.
Odkar sem poskuSil ultrazvočno čiščenje plošč pri Francu, mi je vsakič, ko na Stabi reference položim ploščo ŽAL, da ni očiščena tako kot TISTIH pet. Te so zdaj res referenca, saj imajo ne le čiste brazde, ampak tudi prah je sedaj s ščetko čisto enostavno očistiti, saj ga nase sploh ne vlečejo več kot včasih. Žal mi je, ker med poslušanjem "umazane" plošče, zamukam nekaj naravnega zvoka in glasbe...
Prepričan sem, da bo Franc prototip čistilca perfekcioniral (tako kot je gramofone) v vrhunski izdelek in upam, ga bo kmalu mogoče kupiti.
Stvar me je tako navdušila, da sem, kot ste lahko prebrali na začetku, svojo izkušnjo prvič delil tudi preko Foruma.
Vsaj eno rundo (8 najljubših LP-jev) pa moram čimprej ultralizirati oz. ultra ozvočiti....