Napisal/-a administrator2 » Po Maj 09, 2011 3:16 pm
Ošterija Debeluh
Trg Izgnancev 7
8250 Brežice
Obisk: 7.5.2011
To je po različnih kritikah ena boljših slovenskih gostiln. Obisk v soboto je potekal v skoraj prazni gostilni, ko je imel kuhar celo čas obiskati svojega znanca pri sosednji mizi. Naju seveda ni niti videl čeprav sva bila le dve mizi stran.
Natakarica nama da menije in našteje dobrote, med drugim tudi dobre biftke in seveda sedaj je čas belušev. Odločiva se za lokalno Modro frankinjo ter gosja jetra na popečenem kruhku ter zanjo roastbeef- tagliata pečen srednje ter v dogovoru, namesto krompirja pečeno zelenjavo, zame pa biftek pečen rožnato, kar je bilo natakarici vse jasno.
Torej kako je bilo?
Vino je bilo zame dobro, malce tanko, zanjo malce pretrpko in se odločiva, da bova ob glavni jedi rajši kozarec dobrega kaberneja, kar so nakazovale tudi prazne buteljke razstavljene na okenski polici.
Predjed je bila dobro zastavljena, če ne bi bila jetra znotraj mlačana( hladna). Se zgodi, da se ob hitri peki to zgodi, toda to se ne bi smelo zgoditi v dobri oštariji, predvsem ko je prazna.
Ob sosednji mizi je njihov znanec naročil le pol biftka, ker bo cel zanj preveč.
Natakarica pride z buteljko Modrega pinoja, rekoč ali boste tole vino iz okolice- odvrnem prav pa naj bo, čeprav sem naročil kabernet. A zanjo bi vseeno rajši kozarec kaberneja.
Glavni jedi pridejo, zanjo lepo rožnato zapečen in narezan roasbeef in le trije ali štirje listki popečene zelenjave. Meso je bilo po zaužitju par rezin, navkljub toplemu krožniku, že kmalu hladno.
Moj biftek ( ne pretirano velik kos) je bil na sredini svetlo rjav z malce bledikave roza barve. Pojem ta osrednji pusti del in ostalo pustim. V večini primerov ne vračam hrane nazaj, ker sem ugotovil, da to nima smisla. Ena oseba je, druga pa čaka. Ali je to smisel druženja in jedenja v gostilnah ali restavracijah? Zato ne vračam jedi in potrpim- no ne vedno kot vedo prijatelji.
Ko pride natakarica, pogleda pol mesa na krožniku vpraša ali je bilo dovolj. Odvrnem, da je problem v preveč zapečenem mesu, a ona brez besed ali opravičila odnese krožnik.
Priznam tedaj je tudi nama bilo vsega dovolj: hladna gosja jetra, hladna tagliata ter preveč zapečen biftek ter ignoranca natakarice. Greva čim preje od tu. Natakarica prinese račun, zopet brez kakršnega koli opravičila.
Na računu je bilo vse zaračunano. Tudi popečena zelenjava, ki naj bi bila namesto krompirja in to za 4.5 eura ter jasno je bilo zakaj je namesto kaberneja, ki stane 2.6 Eura rajši ponujala modri pinot za 5.6 EURA. Ob plačilu sem dobil nazaj cca 13 EUR- vse v drobnem drobižu- po moje namerno, da to pač tam pustiš kot napitnino.
Takšne postrežbe v nekem lokalu že dolgo nisva doživela. Ob odhodu se nisem mogel zadržati in sem namesto nasvidenje dejal , tu pa naju ne boste več videli.
Žal takšne predstave »boljših gostiln« mečejo luč tudi na vse ostale, saj te mine da bi zapravil velik denar za slabo hrano.
O kritikih pa ne bom izgubljal besed. Vem, da so bili dobro postreženi in si nič niso izmislili. Toda, če lokal ni sposoben držati nivoja naj ga rajši zaprejo in kuhar naj kuha zase in svoje prijatelje. Namreč njegov znanec je dobil pol lepo rožnato zapečenega biftka, ki je bil na izgled večji od mojega celega.
Ocena: NV( NIKOLI VEČ)
FK2