Napisal/-a raketar » Če Nov 20, 2008 12:56 pm
Na HDTracks strani priporočajo za predvajanje posnetkov MediaMonkey predvajalnik, ki ga moram vsekakor pohvaliti. Player dopušča tudi inštalacijo ASIO4ALL drajverja, ki po mojem mnenju precej doprinese k boljši reprdukciji. Zmotno je mišljenje, da naj bi se ASIO drajver uporabljal somo pri USB izhodu. Izbira izhoda-vhoda je pač poljubna, glavna prednost je v tem, da ne uporablja oz. zaobide slab DirectSound drajver, ki pride z Windovsi. Na ASUS eee, kjer imam inštaliran Ubuntu eee (čeprav z začetnim strahom do Linux a, mi je vsak dan bolj pri srcu) in privzet program za predvajanje glasbe RhythmBox s tem ni problema saj dopušča za predvajanje profesionalni ALSA drajver, ki pa je, vsaj mislim, namenjen samo programom, ki tečejo v Linux okolju.
Kako inštalirati ASIO drajver v MediaMonkey. S strain http://otachan.com/out_asio(dll).html#* prenesite paket RAR, ter iz direktorija “Normal” (obstaj tudi drug DLL, ki ga nisem preizkusil) prenesite *.DLL v direktorij MediaMonkey/Plugins. Nato inštalirajte zadniji ASIO4ALL, ki ga dobite na njihovi strani (meni deluje OK). Odprite MM player ter v meniju “Tools” izberite “Options” nato v “Out plugins” izberite ASIO. Tudi pod “Volume leveling” odkljukajte vrhnji dve kljukici (clipping...) Ponovn zaženite MM in to je to. Druga stvar je nastavitev ASIO drajverja, ki lahko povzroči malo težev. Pod prvo izklopite vhod (na levi strani....). Meni deluje, zvokovno najboljše ter z malo “kliki” nastavitev: Kljukica na Hardware Buffer, pod njim na 1ms, kljukica na Resample, ASIO Buffer Size 256 Samples.
Brez vsakega “klika” deluje privzeta nastavitev, z izklopljenim “In” na levi strani, vendar se mi zdi, da je tudi zvokovno nekoliko slabše od prej opisane. Vsekako je potrebno malo experimentiranja.
Še ena stvar, ki jo MM program doušča je ripanje skladb v različne format MP3, FLAC, WAV..., zelo preosto.
Čeprav naj bi bil FLAC “brez izgub” se mi zdi, da je WAV še zmeraj boljši (ripano iz CD ja). Računalničarji mi zagotavljajo, da je vse samo matematika in naj bi bil FLAC identičen originalu. Sam nisem takega mnenja. Kar neka preizkusov med raličnimi formati, iste skladbe je zmeraj pokazalo na WAV, kot najboljši format. MP3 ni bil v izboru. Mogoče Vaša mnenja?
Računalnik imam preko S/PDIF priključenega na HAD konverter in delje odlično. Ne zaznam razlike med pogonom in računalnikom (računalnik ni zadnji krik tehnologije; Celeron 2.4) z istim digi. kablom.