Napisal/-a kuzma2 » Pe Apr 27, 2007 9:23 am
Gostilna Krištof
Predoslje 22
4000 Kranj
04 2341 030
Obisk:26.4.2007
Ta gostilna mi je blizu in jo že poznam še iz "unih" časov( sredina sedemdesetih let), ko smo tja hodilni samo na pivo v nedeljah zvečer. Toda že mnogo let je to ena boljših gostiln( restavracij) , kjer so že pred leti poskušali z gostovanji drugačnih kultur ( južnoameriško,japonsko, ...) imeti drugačno kuhinjo. Tukaj sem že velikokrat dobro jedel in tudi kakšno razočaranje se je tu in tam kdaj našlo. Toda, zadnja leta inovativen pristop, predvsem povdarek na bio sestavinah( od sokov, do zeljenave, pozabljenih žitaric,sokov, ostalih pijač) se vedno odraža na zelo originalnih sezonskih jedeh, tako degustacijski meniji ali pa kot samostojne jedi. Npr. krvavica s škampi. Mislim, da so bili tudi eni prvih- če ne celo prvi, kjer so že pred leti odpirali na jesen sodček "Bužoleja" ob francoski kuhinji.
No, včeraj pred predjedjo, domača vilijamovka s hruško, in zato, da se ne sedi ob prazni mizi, krožnik štirimi prstnih jedi( suši, žlička s nadevom,zobotrebec kot majhen ražnjič z delčki okisane ribice ter zavitek alge s kremo, če se ne motim).
Nato hladna predjed pohorski roasbeef in ovčji file kot carrpacio na zelenjavni posteljici z začimbami, olji ter tartufi in s hrustljavim domačim kruhom. Nato pečena gosja jetra s sladko omako ( bila je žal samo še ena porcija- se pravi za mojega gosta) in ohrovtovi ravioli polnjeni z mešanico skute ter potočnimi rakci. Za zaključek ( izbira je seveda precej širša- brancin, zajec, jagnje,...) goveji file z pirejem in kolerabo v lahki omaki. Meso pečeno kot treba in okus tudi! Ni kaj, Simčičev Duet iz 2003- dekantiran je to lepo zaključil.
Izbira sladice je bila zelo enostavna: sladoled iz semen konoplje je nekaj posebnega in kozarčkom sladkega Muškata iz Primorske. Malce manj sladko vino, a po sladoledu ob krožniku majhnih sladkih presenečenj iz kuhinje je bilo...mmhm.
Ob kavici je možna izbira domačih likerjev, a nekako Jack z ledom je bil kar pravšnji za zaključek. Škoda, da je vrt ob hrupni cesti.
Ocena: PŠ
FK