Napisal/-a FOTB » Če Apr 19, 2007 6:47 pm
[quote="ak"]Primerjati LP in CD tako, da narediš kopijo LP-ja? A ni to primerjanje kopije za originalom. Mislim, da tudi po teoriji obdelave signalov ne znese, da bi bila kopija boljša kot original. Če boste imeli dobro mašinerijo za snemanje, bo posnela vse napake iz LP-ja in dodala malce svojih. Če bo mašina slaba, bo pa dodala veliko svojih napak. Nikakor pa ne bo posnetek boljši od originala. Morda drugačen, sigurno pa ne bolj "veren".
Edina prava primerjava (IMHO) bi bila narediti LP in CD iz istih master trakov in potem videti kaj je kaj.
AK, nikjer ni bilo govora, da je kopija boljša od originala! To, kako bi izgledal korekten prenos iz master trakov sem se tudi sam vprašal. Do sem še nisi povedal ničesar, kar sam nisem že prej omenil.
Fora je v tem, da ljudje kao takoj prepoznajo "digitalni" zvok. Jaz samo pravim, da če bi naredili korektno kopijo na njihovem analognem sistemu in jo predvajali na dobrem digitalnem sistemu razlik ne bi bilo tako veliko, kot si mislijo.
Napake LPja? Če te pri predvajanju ne motijo, zakaj bi te potem na kopiji? Drugače pa imajo glasbeni programi zelo enostavno opcijo DECLICKER, ki zelo korektno odstrani večino LPjevskih prasketanj. Ampak o tem res ni govora. Jaz sem Satchma presnel brez kakršnekoli obdelave. In je tudi ne potrebujem. Za to dokazovanje tudi mastra ne potrebujem, digitalni mediji(ADC,transport in DAC) so pri meni test opravili z odliko.
MASTER trak ! Kaj misliš, so ga na LP spravili korektno ??? Če ne, lahko tudi iz mastra narediš CD, pa boš težko naredil "pravo" primerjavo.
lp iztok
P.S.: Da ne bo preveč govora o tej temi, daj glas za "sejemsko" primerjavo.