VINO

Gostilne in restavracije. Vsi imamo različne izkušnje- zakaj jih ne bi zaupali drugim- dobre in slabe.
Vnesite svoje nove izkušnje ali le dodajte lastno izkušnjo.

OdgovorNapisal/-a DaretovaSenca » Sr Dec 06, 2006 7:33 pm

[quote="fotr"] Drugače pa je moje mnenje pri teh dvomestnih popustih tako. Če se ni nič spremenilo, potem je ceneje zato, ker je bilo predrago ali pa ostaja ker je slabo.(izjema so raznoi VIPovci, kar mislim, da ti si)
P.S.: plošče mi delajo napoto, kdaj prideš ponje?

Prodajalci česarkoli imajo vsaj dvomestno(procenti) rezervo, pa naj bo to HIFI ali vino...
LPji pa ne smejo predolgo čakati ... Se slišiva !

lp Iztok
DaretovaSenca
 
Prispevkov: 119
Pridružen: Če Jun 30, 2005 6:39 pm

Gravner

OdgovorNapisal/-a VCC » So Jan 06, 2007 11:35 am

Alo vojska!

Danes je v Mladini reportaža o Jožkotu Gravnerju, gverilskem vinarju, o katerem sem tukaj (in v živo) že precejkrat govoril. Poglejte
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Feb 07, 2007 2:02 pm

Evo zadnje cene iz Decanterja, ki kaže vinsko sceno( ampak cena je za zaboj 12 flašk):

Trenutno eden najdražjih:
Bordeuaux: Pomerol Petrus letnik 1961: 32.000 GBP( angl. funtov).
Torej požirek( cca 20 majhnih požirkov da en soliden kozarec vina) stane cca 20 Eurov. Slabih 4000 EUR za flaško.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Feb 07, 2007 2:46 pm

Naj mi bo oproščeno, amapk hudo dvomim, da je 45 let staro vino v flaši še kaj dosti drugega kot "splačina" :? . Da bi pa za to dal 4000 funtov na flaško :roll:

Seveda pa se morda motim in bi mi flaška takega vina povsem spremenila pogled na svet...pogled na denarnico bi mi vsekakor :D
lp
ak
Uporabniški avatar
ak
 
Prispevkov: 161
Pridružen: Po Mar 21, 2005 7:29 am
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Feb 07, 2007 3:16 pm

No, te stvari imajo ceno, ki se formira na ponudbi in povpraševanju na "borzi vin" podobno kot delnice oz. kot vrednost umetnin in tisti, ki to zbirajo in kupujejo imajo več kot en "zabojček" podobnih vin v svoji vinski kleti.
Enako vino- po imenu seveda, a letnik 1964 stane zaboj samo 8500 GBP; toda letnik 2000 pa 21.850 GBP., npr. letnik 1996 pa samo 3.910 GBP.

Me prav zanima , zakaj takšne razlike v ceni? Verjetno tudi zaradi okusa požirka. Žal sam kaj takega( tudi blizu ne) še nisem pokusil.

Lahko pa sanjam, kakšen okus bi lahko bil.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Sim?i? Duet versus Lex

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Pe Feb 16, 2007 5:47 pm

Včeraj sva z Alenko v Enoteki primerjala ta dva primerka in na veliko presenečenje obeh je bil Duet nekoliko, čeprav ne bistveno, pa vendar, boljši... Pravzaprav sem nekoliko razočaran, ker naj bi bil Lex nadgradnja Dueta in sem od njega pričakoval več. Mogoče je bila pa kriva razlika v temperaturi.... :)

No ja, po prijetnem koncertu v CD (Beethoven - Koncert za klavir in orkester št. 4) z Dubravko Tomšič Srebotnjak in presenetljivim Memento mori Blaža Arniča, je odlična kaplica in Montecristo No.3 kljub temu lepo zaokrožila večer.
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Pe Feb 16, 2007 6:09 pm

Fino, "jest" sem bil pa po istem koncertu že doma ob 22.20 brez vina in cigare-pa drugič.

Vino- luftanje vina- moje izkušnje govore , da potrebuje vino vsaj 6 ur, še rajši 12 oz. najboljše 24 ur- toda kdo bo toliko dolgo časa čakal, da se vsa razmerja uskladijo.

A R. Strauss ti pa ni "sedu".
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Pe Feb 16, 2007 10:18 pm

[quote="administrator"]Fino, "jest" sem bil pa po istem koncertu že doma ob 22.20 brez vina in cigare-pa drugič.

A R. Strauss ti pa ni "sedu".

Šit, pa sem vaju iskal po dvorani...torej drugič...

Strauss? Ko sem prebral, da traja prvi stavek 40 minut (Junakovo življenje pa jih ima kar šest), me je vse minilo. Sem pa ga danes zato poslušal na LP-ju od RCA Living Stereo z Reinerjem in Chicago Symphony Orchestra, pa sploh ni bilo tako hudo.
Marko Puš
 
Na vrh

VINO IN CIGARE

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » To Apr 24, 2007 4:01 pm

Vino in cigare - dobra kombinacija...Takole pa se to dela! :wink:

http://link.brightcove.com/services/link/bcpid507846710/bclid507834325/bctid240040681
Marko Puš
 

MOJE VINO

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » To Maj 29, 2007 11:35 am

Na Gospodarskem razstavišču v Marmorni dvorani se v četrtek 31.5.2007 ob 13.00 uri odpre prireditev Moje Vino.
Marko Puš
 

Re: MOJE VINO

OdgovorNapisal/-a VCC » Sr Maj 30, 2007 8:59 am

[quote="Marko Puš"]Na Gospodarskem razstavišču v Marmorni dvorani se v četrtek 31.5.2007 ob 13.00 uri odpre prireditev Moje Vino.


Gremo!
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm
Na vrh

zamaški

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Jul 04, 2007 4:57 pm

Bogokletno, toda v zadnji številki Decanterja je nasvet, da če že izbirate podobno vino, izberite tisto, ki nima zamaška, ampak pokrovček z navojem. Testi kažejo, da je vino slabše v steklenicah z zamaški, kot pa z pokrovčki.
Po svetu že nekaj časa tečejo debate o tem in jasno je , da se za najboljša vina dajejo tudi najboljši zamaški.
Ampak pri cenejših vinih( pod 20-30 Eur) pa zna biti nekaj na temu.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

zamaški!

OdgovorNapisal/-a jr » Če Jul 05, 2007 8:22 pm

Ko smo že pri zamaških, verjetno je že marsikdo opazil, da sta, na večini buteljkah, na vrhu dve drobni luknjici skozi vrhnjo plast folije do zamaška. Sedaj pa ena trditev in vprašanji. Slišal sem namreč, da skozi te luknjice z inekcijami vbrizgavajo žveplo, ko se vino v buteljki stara ter tako "kontrolirajo" vino. Zanima me ali je že kdo slišal kaj o tem oziroma ali je tu kakšna druga razlaga tega?

lp

JR
jr
 
Prispevkov: 36
Pridružen: To Feb 21, 2006 7:03 pm

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Pe Jul 06, 2007 7:27 am

Kdo ve? Toda verjetno je vzrok odzračevanje med zamaškom in folijo tako pri natikanju folije , kot kasneje, kjer bi višek zraka med vrhom zamaška in folijo lahko povzročal težave pri spremembah tlaka, temperature ali da se odvede višek vlažnosti. Toda vinarji bi vedeli več o tem.

Dvomim, pa da bi injekcijo vtikal v flaško vinski doktor. Pri poceni vinih nima smisla, pri dragih pa bi se to vedelo.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a raketar » To Avg 21, 2007 11:15 am

V času »sieste« sem na dan 11.08. na HRT1 zasledil dokumentarni film o vinu, kjer je tekla debata, kako lahko določeni kritiki (Parker - NYT) povzdignejo vina do vrtoglavih cen, kaj menijo eni o drugih; garažni proizvajalci vrhunskih vin proti večjim proizvajalcem vrhunskih vin in obratno………….zelo, zelo zanimivo. Lahko bi vina brez problema zamenjali z vrhunskimi Hi Fi napravami, brez ostalih posegov v film. Koliko skupnega.
Filma nisem gledal od začetka zato ne vem naslova. Če ima kod posnetek, ve kje bi se ga dalo dobiti bi lepo prosil.
Še link, kjer je tudi nekaj ocen SLO vin:
http://www.cellartracker.com/list.asp?table=RegionNotes&iUserOverride=0
raketar
 
Prispevkov: 73
Pridružen: So Apr 02, 2005 9:50 am

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na GOSTILNE & RESTAVRACIJE 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov