Napisal/-a ak » To Jan 16, 2007 8:10 am
Na 3.strani internetnega spremljanja CES-a na straneh dvokanalnegafija je omenjena naprava za demagnetizacijo LP-jev in nato še povsem druga naprava za (saj ni res - pa je) degaussacijo LP-jev. :shock: :shock:
Evo, pa je spet šel po gobe moj občutek, da nekaj malega vem o elektrotehniki. :? A potem, ko si razmagnetil vinilno ploščo s sledovi feromagnetikov v pigmentu, jo je potrebno pa še degaussirati? :D :D :D
In šele potem bomo slišali, kaj je zares zapisano v vinilu :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Kakšna je že razlika med tema dvema zadevama? A ja, z enim izničiš magneto polje, z drugim pa izničiš magnetno polje - jasna stvar.
Čakej, čakej, kaj pa če gre zadeva takole: najprej železo v vinilu razmagnetiš (tako, da nima lastnega magnetnega polja, recimo z izmeničnim tokom), nato pa jo namagnetiš z enosmernim tokom in sicer v kontra smeri, kot teče zemeljsko magnetno polje (seveda ima napravica vgrajen detektor smeri zemeljskega magnetnega polja - kompas, tako kot nekatere ure ali avtomobili), tako da sedaj lastno magnetno polje plošče kontrira zemeljskemu magnetnemu polju ? Ufff, tole pa je recept - samo še ne vem za kaj...Samo še nisem čisto zgruntal, kaj narediti, ko hočemo poslušat drugo stran plošče :?: Aaaa, že vem, postopek ponovimo! Ker mora postopek tudi nekaj časa trajati, je to odličen način za ohranjanje plošč - sedaj jih bomo lahko poslušali namreč precej manj (ker bomo čakali na degaussacijo) in jih ne bomo toliko uničevali na stružnicah....Ojej, kaj pa če se mi moj načrt sfiži, ker silnice zemeljskega magnetnega polja tečejo bolj ali manj horizontalno in je plošča namegnetena horizontalno? Zdaj bo pa med vrtenjem plošče cela štala...No ja, rešitev je enostavna - iglo bom sicer dal v brazdo, vendar gramofona ne bom vklopil, da se plošča slučajno ne bi vrtela (prej jo moram seveda precizno pozicionirati na krožniku). Evo, zdaj bom pa res izvedel, kaj je zapisano v vinilu.
Morda je kaveljc v tem, da na napravici, ki jo velespoštovani JS drži v roki, piše DeSTAT. Malce mi vleče na "razelektritev statike". Kaj pa vem.
Vsekakor prosim za lekcijo iz osnov elektrotehnike in psihoakustike :wink: Človek ni nikoli prestar, da bi se česa naučil...
lp
ak