VINO

Gostilne in restavracije. Vsi imamo različne izkušnje- zakaj jih ne bi zaupali drugim- dobre in slabe.
Vnesite svoje nove izkušnje ali le dodajte lastno izkušnjo.

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Ne Nov 19, 2006 8:06 pm

Ja, eno neabstinentso vprašanje- zakaj sploh testirati vina?

Saj to je pijača za odžejanje duše in ne grla oz. ostalih vegetarijanskih oblik opisov okusov!
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a Rogouc » Ne Nov 19, 2006 8:45 pm

Ne vem za druge, ampak jaz osebno testiram vina zato, da vem, kakšno je katero, pa da se lahko tudi z vinom prilagodim (približam) gostu/gostji. Tako kot preizkušanje gostiln. Nekoga ki mu hočeš pripraviti prehrambeno ugodje pač ne boš peljal nekam, za kar nisi ziher, da se ne boš nasral - razen če je tudi ta oseba avanturistično eksperimentatorska. Hmmm... nekak se mi zdi, da sem zabredel. :P :P :P

R :P (tokrat pa res, VCC se je spokal s svojim mladim vinom vred) :P
Rogouc
 
Prispevkov: 199
Pridružen: Če Mar 31, 2005 7:02 am

OdgovorNapisal/-a VCC » Po Nov 20, 2006 8:52 am

Iz skoraj izgubljenih zapiskov:

Oton Reya - Dezerter 2003
Zanut - Rebula 2004
Zanut - Sauvignon
Belica - izbrano belo in izbrrano rdeče
Šurek - bela stara brajda
Edi Simčič - Sauvignon
Mansus - Klarnica
Čotar - Malvazija
Guerila - belo 2004 (2005 ko pride)
Guerila - riserva
Vinar Kupljen - renski rizling
Edi Simčič - Duet (in Duet riserva in Duet LEX)
Rojac - Malvazija
Dveri Pax - renski rizling
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Po Nov 20, 2006 3:05 pm

Kakšno je bilo pa olivno olje?
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a VCC » Po Nov 20, 2006 7:35 pm

[quote="Marko Puš"]Kakšno je bilo pa olivno olje?


Olje je bilo vse iz belice, mlado, motno, izredno sadno, ampak malo pekoče, kot se za belico spodobi. Brič je imel fantastično, pa še eni, Bordon nekaj&nekaj&Laura. Bom še poiskal. Naša olivna olja so itak v svetovni špici po kakovosti.
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » To Nov 21, 2006 9:41 am

[quote="VCC"]Naša olivna olja so itak v svetovni špici po kakovosti.

Škoda, da tako mislimo samo mi.
Marko Puš
 
Na vrh

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » To Nov 21, 2006 9:58 am

Na drugih področjih se tudi kakšen osamljen pokušalec najde, ki samo tako"sliši".
Koliko drugih tujih doma narejenih olj se je že preiskusilo v primerjavi s našimi. Ali imamo zopet "maratonce, ki tečejo častni krog".

Pred letom mi je sosed dal pravo domače oljčno olje iz nekega otoka iz Dalmacije- je od tam in ga ni kupil kot turist, in je ravno tako rekel, da je daleč najboljše. Žal moram priznati, sem pač oljčni plebejec( doma ga stalno in skoraj 100% povsod uporabljamo že vsaj 15 let) in sem bil kar vesel ko smo ga potrošili in sem se vrnil nazaj k "Merkatorjevemu pravemu oljčenu olju".

PS: Kaj pa potem narediš s takim svetovnim oljem- ali ga izpljuneš kot vino!?
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a VCC » To Nov 21, 2006 10:43 am

[quote="administrator"]PS: Kaj pa potem narediš s takim svetovnim oljem- ali ga izpljuneš kot vino!?


Ma ne vem. Ampak pred casom je nastala neka uredba v EU, ki doloca parametre kontrole kakovosti olivnega olja, proizvedenega v EU. Kot referencna olja so takrat izbrali nasa olja, ne pa naprimer grska ali italjanska. Pa tudi rezultate analiz v nekih EU projektih, ki se ukvarjajo z kakovostjo, aminokislinsko, sestavo mascobnih kislin, sestavo arom v oljih (tudi bucnih) sem gledal, pa moram rect, da nasa olja izstopajo po kvaliteti.
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm
Na vrh

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » To Nov 21, 2006 12:45 pm

V knjigi Charlesa Quest-Ritsona Olive Oil (Doris Kindersley Limited 2006) je Slovenija omenjena skupaj z Albanijo, kot mala, po količini in kakovosti nepomembna država, ki pa ima potencial (kdo ga pa nima...). Hrvaška je precej pred nami, vendar je naš problem predvsem količina olja, ki ga "pridelamo". Že hrvaška je bolj "majhna olivna država" (27.500 Hektarov dreves) in celo Črna Gora in Albanija sta za nas veliki. Zgolj 1.000 Hektarov dreves pri nas bo po moje težko prineslo mednarodno slavo. Mogoče pa najdemo svoje mesto med butičnimi proizvajalci in naša olja bodo dosegala vrtoglave cene, če bodo tako kakovostna kot pravi VCC...

Najboljše olivno olje, ki sem ga jaz kdaj poskusil je Franci Villa Magra Grand Cru iz Toskane, ki ga je mogoče dobiti v Maxiju.
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Nov 22, 2006 1:21 pm

Za olivna olja sicer nisem specialac (uporabljam sicer velikov, vendar predvsem tisto, kar dobim v dalmaciji pri domačinih, ko zmanjka pa kupim pri najboljšem sosedu)....

vendar mi je zelo vščeč, da je govora o olivnih oljih in ne o oljčnih oljih. Že dolgo se namreč sprašujem, kakšen je postopek pridobivanja oljčnega (ne olivnega) olja. A oljko razžagaš in sprešaš žagovino :D ? A jo je treba prej namočit :D ? Ali pa jo morda zarežeš in dobiš ven oljčno olje kot pri kavčugu... :D

Čakam samo še, da bodo začeli prodajat jablanov sok. Verjetno bo pridelan podobno, kot oljčno olje, he,he,he.
lp
ak
Uporabniški avatar
ak
 
Prispevkov: 161
Pridružen: Po Mar 21, 2005 7:29 am
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a VCC » Sr Nov 22, 2006 2:24 pm

Ravno v količini je problem. Najboljše zadeve ostajajo doma, gospodar jih še zase nima dovolj, kaj šele, da bi kaj lahko komu prodal.
No z nekaj sreče in poznanstev lahko dobiš kaj res specialnega.
Če pa govorimo o oljih s polic supermarketov ali specializiranih trgovin za gurmane, pa rad verjamem, da smo s slovenskimi olji precej insignifikantni.

In isto je s tartufi. Istrski tartufi so menda najboljši sploh, ampak jih je v primerjavi z italjanskimi in francoskimi bore malo, pa se kaj dosti ne ve o njih.

Gverila skratka.
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Sr Nov 22, 2006 2:51 pm

[quote="VCC"]No z nekaj sreče in poznanstev lahko dobiš kaj res specialnega.

Ko boš naslednjič kupoval kaj specialno gverilskega, se zelo priporočam. :)
Marko Puš
 
Na vrh

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Nov 22, 2006 5:44 pm

Ja, pa ostrig na Gorenjskem je tudi zelo malo- a so najboljše!
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Vinske regije

OdgovorNapisal/-a uroshsi » Če Nov 23, 2006 9:01 am

Baje deset najboljših vinskih regij na svetu:

http://www.rtvslo.si/tureavanture/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=14&c_id=910#1163941833

LP
Urosh
uroshsi
 
Prispevkov: 17
Pridružen: To Nov 22, 2005 1:39 pm
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a raketar » Ne Dec 03, 2006 8:24 pm

Za vse tiste, ki še verjamejo, da kdaj tudi "dobro" ni pogojeno z visoko ceno, pa še slovenskega porekla za povrhu.....štajersko.

TERASE - VVS Jeruzal-Ormož
Kupil v supermarketu, med šopingom z ženo. Cena 500 SIT/buteljka in še nekaj fičnikov zraven. Highly recommended - Class....

PS
Potrebno je razlikovati "dobro" in "vrhunsko" pa čeprav je kdaj meja med tem za nekatere nevidna, jo ni....v vsaki stvari seved.

LP, Igor
raketar
 
Prispevkov: 73
Pridružen: So Apr 02, 2005 9:50 am

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na GOSTILNE & RESTAVRACIJE 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov