VINO

Gostilne in restavracije. Vsi imamo različne izkušnje- zakaj jih ne bi zaupali drugim- dobre in slabe.
Vnesite svoje nove izkušnje ali le dodajte lastno izkušnjo.

OdgovorNapisal/-a PSD » Sr Okt 18, 2006 4:09 pm

@VCC - po prebranem sodeč - si ti zaziher kak alterego od Sršena & njegovih pivcev al kako že ;)

//lepo napisano, dober si ...
En lep dan
PSD
mod
 
Prispevkov: 109
Pridružen: Če Jun 02, 2005 1:46 pm

OdgovorNapisal/-a VCC » Če Okt 19, 2006 7:38 am

[quote="PSD"]@VCC - po prebranem sodeč - si ti zaziher kak alterego od Sršena & njegovih pivcev al kako že ;)

//lepo napisano, dober si ...


Ja, veš kaj, ko pod taktirko gverilca Rickyja obiščeš dogodek "Štajerska meets Steiermark", kjer se najde vse kar je vredno na Štajerskem glede vina in greš skozi 130 vzorcev, se nekoliko prekališ.
Od tam poznam kaj se grejo avstrijski štajerci (no pa iz obiska pri Seppu Musterju v Lučanah) in toplo priporočam kaj sprobat.

Še neprijetna novica, baje je EK iz najobetavnejše in najnaprednejše štajerske kleti DP popokal kufre in se vrnil v Avstrijo.
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » To Okt 24, 2006 11:18 am

Jutri se začne "vinski sejem" v Leclercu. Po ponudbi vidim, da je večina vin "novih" tako po letniku (od 2002-2005) kot po proizvajalcih.
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Če Nov 02, 2006 3:47 pm

V zadnji številki Decanterja ( nov 06) Steven Spurrier opisuje Slovenijo kot " the Switzerland of the Adriatic", kjer je bil kot gost in ocenjevalec vinskega sejma v juniju, kjer tudi on priznava, da je to najstarejše ocenjevanje vin na svetu.

Ni mu bil všeč nov način ocenjevanja preko računalniškega sistema kljukic v rubrikah.

Toda, zelo pohvalno piše o Ljubljani,Asu, Slonu, Prešernu,ocenjevalcih, vinarjih in slovenskih vinih in upa, da jim bo tudi drugo leto uspelo povečati število pohvaljenih vin v Decanterju.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a Rogouc » Če Nov 02, 2006 5:53 pm

Še malo bolj žalostnih novic na temo. V današnjem Poletu (priloga Dela) je članek z naslovom "Štajerska turbulenca", v katerem avtor opisuje stanje v vinskih hišah Dveri-Pax ter Jeruzalem-Ormož. Obema je skupno to, da sta pred kratkim ostala brez odličnih glavnih enologov. Škoda, ker če odleti dober enolog, ga ponavadi ne nadomesti še boljši. Upajmo da se kaj takega ne pripeti tudi odlični kleti Haloze-Ptuj...

R
Rogouc
 
Prispevkov: 199
Pridružen: Če Mar 31, 2005 7:02 am

OdgovorNapisal/-a PSD » Pe Nov 03, 2006 1:41 pm

[quote="VCC"]
Še neprijetna novica, baje je EK iz najobetavnejše in najnaprednejše štajerske kleti DP popokal kufre in se vrnil v Avstrijo.



Yep. Tudi o tem govori članek, o katerem se je že Rogouc razgovoril ... :(

DP in Ormož sta ostala brez enologov ...
En lep dan
PSD
mod
 
Prispevkov: 109
Pridružen: Če Jun 02, 2005 1:46 pm
Na vrh

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Pe Nov 03, 2006 1:46 pm

Saj nam še vedno ostaneta cviček in refošk.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a Rogouc » Pe Nov 03, 2006 2:14 pm

Mh, kaj vem, na solati mi bolj prija domač jabolšni kis. :P

R :P
Rogouc
 
Prispevkov: 199
Pridružen: Če Mar 31, 2005 7:02 am

vinska gverila

OdgovorNapisal/-a VCC » Po Nov 06, 2006 9:53 am

No, za vikend je pri enem znancu pod vlekom štoplcigerja popustila buteljka Joškota Gravnerja - Breg 2001 Amfora.

Breg je mešanica sauvignona, laškega rizlinga, chardonnaya in sivega pinota (ki mu tudi daje nežno rose barvo).
Gravner je pravi gverilec, saj prideluje vino na način, kot so ga pridelovali nekoč v Gruziji, v času pred industrializiranim kletarjenjem. Grozdje zmelje, nato ga macerira v odprtih amforah, zakopanih v zemlji do 7 mesecev (!), v tem času večkrat na dan meša in šele po tem času preša. Brez vsakih dodatkov, samo minimalno žvepla, z naravnimi kvasovkami, mlečnokislinski razkis se zgodi, če vino tako hoče. Po tem času se preša in da vino v velike hrastove sode, kjer se stara še vsaj dve leti, z minimalno posegov. Včasih ga tudi še za nekaj časa vrne v amfore. Filtriranja ni, bistrenja ni, vino je popolnoma naravno, organsko in nedizajnirano.

Joško Gravner (Slovenec na italijanski strani Brd) je dobil nagrado za italjanskega vinarja leta.
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Pe Nov 17, 2006 10:03 am

Včeraj se je začel 9. slovenski festival vin, ki poteka v hotelu Slon in bo trajal do sobote. Ta dan pa bo v okviru festivala celo delavnica s temo vino in cigare...
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Pe Nov 17, 2006 9:59 pm

V petek 24 Nov , pa bo v gostilni Krištof v Predosljah pri Kranju večer nastopa priznanih slovenskih kuharjev- več kmalu. Žal je že vse zasedeno- posebnost, k vsaki jedi in vinu se bo predvajala primerna glasba: izvor glasbe- analogni gramofon!

PS: Upam, da ne bodo stregli lešnikov ali orehov.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a VCC » Ne Nov 19, 2006 1:44 pm

Včeraj se je slovesno (ven so nas morali vrečt) končal festival vin v Slonu. Bilo je naporno, še dobro, da sem spustil Maretovo predavanje vino in cigare, ker sicer ne bi prišel okoli. Nekaj zaznamkov sem si naredil, ampak se mi zdi, da sem v splošni hektiki potem ta list nekje izgubil. Takole na pamet vam povem, kaj se je meni zdelo vredno met doma:

Oton Reya (karkoli)
Guerilla belo
Belica veliko belo, veliko rdeče, Sauvignon 2005
Herga Sauvignon p.t. polsladko
Bordon (pa ne iz Dekanov) OLIVNO OLJE!!
Brič Rumeni muškat, njihovo olivno olje
Edi Simčič Duet
Dveri Pax Renski rizling E
Dveri Pax Admont
...
...

Za konec je Edi Simčič od nekje privlekel poln Duet LEX (kar je en poseben letnik Dueta Riserva), nalil kozarčke potem pa rekel, ostalo si pa še stočite. Tako smo končali večer (v Slonu) z Duetom LEX.
Nadaljevalo se je v bivšem Flexu - Enoteca zdaj, zelo lušten lokal z izredno sposobnim kelnarjem, zelo priporočam obisk, izbor vin je vrhunski, zraven dobite olivice, sir, parmezan... Tam je padel še en glažek Dueta in potem še en modri pinot (ne vem čigav).
Res smo zaključili pa v Dvornem Baru z Vipava prestige rdečim...

Tale petek, ki prihaja, pa je v Mariboru v vinoteki Rožmarin vinsko dogajanje "Štajerska meets Steiermark", oziroma vsakoletna prekmejna pokušina naših in avstrijsko štajerskih vin (100 vzorcev najboljšega iz Štajeske). Organizator prireditve je naš prijatelj, gverilec, CCjevec Dejan iz mariborskega "Komiteja za Vinoslužje".

Eto.
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Ne Nov 19, 2006 5:28 pm

[quote="VCC"]Bordon (pa ne iz Dekanov) OLIVNO OLJE!!
Edi Simčič Duet

A lahko poveš kaj več o teh dveh stvareh? Olivno olje? Duet rdeči?
Marko Puš
 
Na vrh

OdgovorNapisal/-a Rogouc » Ne Nov 19, 2006 7:29 pm

[quote="Marko Puš"][quote="VCC"]Bordon (pa ne iz Dekanov) OLIVNO OLJE!!
Edi Simčič Duet

A lahko poveš kaj več o teh dveh stvareh? Olivno olje? Duet rdeči?


Ja Duet rdeči (sej beli je Trio), ampak pili smo pa Duet LEX, ki je selekcija riserve.

Sem pa našel zapiske, bom še dodal na seznam...
Rogouc
 
Prispevkov: 199
Pridružen: Če Mar 31, 2005 7:02 am
Na vrh

OdgovorNapisal/-a Rogouc » Ne Nov 19, 2006 7:31 pm

[quote="Rogouc"][quote="Marko Puš"][quote="VCC"]Bordon (pa ne iz Dekanov) OLIVNO OLJE!!
Edi Simčič Duet

A lahko poveš kaj več o teh dveh stvareh? Olivno olje? Duet rdeči?


Ja Duet rdeči (sej beli je Trio), ampak pili smo pa Duet LEX, ki je selekcija riserve.

Sem pa našel zapiske, bom še dodal na seznam...


OJEJ! Pišem z Rogoučevega računalnika, pa sploh nisem opazu, da je njegov profil vklopljen....

Hehe, VCC
Rogouc
 
Prispevkov: 199
Pridružen: Če Mar 31, 2005 7:02 am
Na vrh

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na GOSTILNE & RESTAVRACIJE 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov