CD-HDCD-SACD drugi?

avdio-sem so premaknjene tudi vse stare teme

CD-HDCD-SACD drugi?

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Dec 07, 2005 8:31 am

Živijo,

Sredi ležernega razmišljanja o novih zvočnikih me je zmotilo preskakovanje mojega CDP-ja. Dal sem ga v popravilo (zamenjava laserja in optike) in zadeva ne preskakuje več, noče pa prebrati določenih CD-jev ali kar enega komada sredi CD-ja (pa tam ni videti nekih hudih poškodb stisnjenega ploščka in točni tisto zadevo drug CDP čisto dobro prebere). Ker za popravilo 10let starega CDP-ja nočem več dajati denarja, bom verjetno šel raje v nakup nove mašince.

Na temo primerjave formatov je tukaj spomladi že potekala debata (ki se je vmes sicer malo izrodila), vendar bi jo želel malo pogreti. Torej: če bi kupovali nov predvajalnik stisnjenih ploščkov, kaj bi za 100K-200K SIT nabavili?
- klasičen CDP ("red-book")
- CD-HDCD predvajalnik (recimo Rotel-a)
- CD-SACD predvajalnik (recimo Marantza SA8620)
- CD predvajalnik z elektronkami na izhodu (recimo JoLida CD100)

Zanima me, ali se je vaše mnenje o formatih kaj spremenilo v zadnjem letu (ali je že SACD umrl, ali bo kmalu, ali sploh ne bo?), zanimajo pa me tudi vaši konkretni predlogi (firma/model) za posamezne predvajalnike (prosim za predloge v okviru mojih finančnih možnosti).

hvala lepa in lp
AK
Uporabniški avatar
ak

Kraj: Novo mesto

Re: CD-HDCD-SACD drugi?

OdgovorNapisal/-a VCC » Sr Dec 07, 2005 9:04 am

Živijo!

[quote="ak"]Živijo,
Sredi ležernega razmišljanja o novih zvočnikih me je zmotilo preskakovanje mojega CDP-ja. Dal sem ga v popravilo (zamenjava laserja in optike) in zadeva ne preskakuje več,

Nekoliko off-topic, ampak. Kateri player maš to? Ker praktično vsi playerji s Philipsovimi CDM 12 mehanizmi po nekaj časa začnejo preskakovat ali pa se zaciklajo nekje na kakem komadu, običajno bolj proti koncu plate. Pa ni kriv "slab laser", kot dostikrat trdijo serviserji, pač pa se enostavno na vodilu sank za optiko (sledge) posuši mast, ki naj bi tam skrbela za gladko gibanje. No, ko to mast odstraniš in namažeš vodilo z malo bolj specialnim mazivom, ki vsebuje tudi teflon, player ne preskoči več. Jaz sem na mojem to naredil pred cca 4 leti in ni delal težav od takrat (razen na popraskanih ali umazanih ploščah).
LP; VCC
VCC

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Dec 07, 2005 9:33 am

Živjo VCC,

CDP je Marantz CD-63-MkII. Preskakoval je po celi plati in sicer tako, da je preskočil kak takt ali tudi samo pol takta. Živce parajoča zadeva, ker te čisto vrže iz ritma.

Sem ga nekajkrat odprl in očistil, tudi sanke sem namazal (sicer ne s specialnim mazilom), pa ni bilo nič bolje. Glede na to, da so mi na servisu dali nazaj tudi stari laser, lahko zadevo dejansko še enkrat preizkusim...

Kakšno pa naj bi bilo "specialno mazivo s teflonom"? Kje in po d kakim imenom bi ga dobil?

lp
AK
Uporabniški avatar
ak

OdgovorNapisal/-a VCC » Sr Dec 07, 2005 12:45 pm

Živijo!
[quote="ak"]Živjo VCC,
Kakšno pa naj bi bilo "specialno mazivo s teflonom"? Kje in po d kakim imenom bi ga dobil?

Gre za FLUORTEK lubricants TP55.
LP; VCC
VCC

Na vrh

OdgovorNapisal/-a ak » Ne Dec 11, 2005 6:13 pm

Živjo VCC,

toliko malo za update...

zamenjal sem "stari" in novi laser, s tem da sem "tastaremu" namazal sanke in vodilo, po katerih drsi mehanizem (pa sčistil sem mu zobničke, ki vse skupaj poganjajo. Zadeva se obnaša še vedno tako, kot se je...torej vsake toliko časa (na vsakih 10-20 sekund) preskoči kak takt ali samo pol takta.

Novi laser tega ne dela, vendar na nekaterih CD-jih ne prebere kake pesmi. OK, za ponucat bo še, medtem pa iščem nov CDP.

lp
AK
Uporabniški avatar
ak

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Ne Dec 11, 2005 6:54 pm

Ko se nekaj preveč obrabi, mazanje ne pomaga več.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a VCC » Po Dec 12, 2005 11:59 am

Živijo!

[quote="administrator"]Ko se nekaj preveč obrabi, mazanje ne pomaga več.

Mazanje sem svetoval, ker sem na ta način rešil že kar nekaj CDM12.x pogonov, pri katerih ni, kar sem jaz videl, nikoli crknil laser.
Je pa možno, da kaki pametni serviserji ob preskakovanju zvečajo moč laserja, ker "kao" pomaga, ampak gre laser zato še bistveno hitreje v nepovrat.
LP; VCC
VCC

Na vrh

OdgovorNapisal/-a ak » Po Dec 12, 2005 11:45 pm

OK

mazanje smo obdelal - tu se strinjam z obema: mazanje velikokrat pomaga, ampak ne vedno in povsod. Je pa taprva stvar, ki jo probaš, preden greš menjat sklope ali lotat.

A ima še kdo kaj za podebatirat na osnovno vprašanje - KAJ nabavit?

Zaenkrat sem pregledal, kaj vse se dobi na HDCD-ju (bolj žalost) in kaj se dobi na SACD (niti ni taka žalost, ni pa ne-vem-kaj). Ko sem premleval kaj in kako, sem ugotovil, da v zadnjem letu-dveh skoraj nisem kupoval stisnjenih ploščkov, ampak samo "zamorčke".

Če bo šlo tako naprej, bom pljunil kakih 100K SIT za Marantza CD7300 ali Cambridge Audio 640V2 (ali kakršna je že oznaka), razliko denarja do SACD mašine pa pognal za nekaj zamorčkov.

Kaka so vaša mnenja o zgoraj omenjenih CDP-jih?

lp
ak
Uporabniški avatar
ak

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » To Dec 13, 2005 7:51 am

Za resno poslušanje CDjev je potrebno kupiti tudi resno CD mašino in to ni dovolj v rangu par sto jurjev za resne sisteme. Potrebno bo doma preiskusiti par komponent , ampak prehodno mora biti sistem že dobro zložen skupaj, da se ne bo kupoval CD ,ki ima napihnjen bas ali pa "transparentno povdarjen" zgornji spekter in to vedno z dobrim korektnim povezovalnim kablom.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a VCC » To Dec 13, 2005 8:48 am

Živijo!

Lahko se pa greš tudi gverilo in prisluhneš kakšnemu predelancu... :wink:

[quote="administrator"]Za resno poslušanje CDjev je potrebno kupiti tudi resno CD mašino in to ni dovolj v rangu par sto jurjev za resne sisteme.
LP; VCC
VCC

Na vrh

OdgovorNapisal/-a uroshsi » To Dec 13, 2005 1:30 pm

Mogoce se ne bi cisto strinjal s to trditvijo. Starejsi Philipsi ali pa Marantzi (Philipsi v Marantz preobleki), pa so se izkazali kot super nalozba. Primerjava med mojim predelanim Philipsom CD880 in Marantzom CD7, ki je vcasih kostal 5000 funtov, je pokazala, da Philips zaostaja zanemarljivo malo. Razlika v ceni pa ni zanemarljivo mala.

LP
Uros

[quote="administrator"]Za resno poslušanje CDjev je potrebno kupiti tudi resno CD mašino in to ni dovolj v rangu par sto jurjev za resne sisteme. Potrebno bo doma preiskusiti par komponent , ampak prehodno mora biti sistem že dobro zložen skupaj, da se ne bo kupoval CD ,ki ima napihnjen bas ali pa "transparentno povdarjen" zgornji spekter in to vedno z dobrim korektnim povezovalnim kablom.
uroshsi

Kraj: Maribor
Na vrh

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » To Dec 13, 2005 3:34 pm

Saj ne velja avtomatično pravilo, da vsaka draga aparatura dobro igra in še vedno mogoče velja, da vas sistem mogoče ni dovolj dober da bi pokazal te razlike. Marantz? Ali je to danes high end firma?
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a uroshsi » To Dec 13, 2005 3:50 pm

Marantz CD7 je bil po marsikateri tuji reviji referenca v tistem casu. Dobival je dosti uses, zvezdic, točk, marjetic oz. karkoli ze revije uporabljajo za oznacevanje kvalitete naprav. Narejen je okoli TDA1541S2, ima CDMnevemkoliko pogon, ohišje je bakreno, .....
Pri marsikom je to ze dovolj za klasifikacijo naprave v "high end" razred. Sam rajsi prisluhnem stvari in (zaenkrat) je to najboljsi zvok, ki sem ga slisal iz CD-ja.

Seveda je vedno mozno, da je sistem preslab, da bi pokazal (ne)kvaliteto dolocene komponente, vendar se je Marantz v istem sistemu izkazal v marsikateri primerjavi, razlike med primerjanimi CD playerji pa niso bile male. Zato pac sklepam, da bi se razlike (ce bi obstajale) pokazale v enaki meri tudi pri tej primerjavi.

LP
Uros

[quote="administrator"]Saj ne velja avtomatično pravilo, da vsaka draga aparatura dobro igra in še vedno mogoče velja, da vas sistem mogoče ni dovolj dober da bi pokazal te razlike. Marantz? Ali je to danes high end firma?
uroshsi

Kraj: Maribor
Na vrh

OdgovorNapisal/-a ak » To Dec 13, 2005 5:15 pm

[quote="VCC"]Živijo!

Lahko se pa greš tudi gverilo in prisluhneš kakšnemu predelancu... :wink:

A imaš kakega na zalogi za sprobat? Nič nimam proti solidni mašini, ki jo je nekdo predelal, da je za manjši denar boljša od (prej) bolj solidne mašine.

lp
ak
Uporabniški avatar
ak

Na vrh

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Dec 14, 2005 7:31 am

[quote="administrator"]Za resno poslušanje CDjev je potrebno kupiti tudi resno CD mašino in to ni dovolj v rangu par sto jurjev za resne sisteme.

Hja, vprašanje je, kaj je za koga "resno". Za moje resno poslušanje CD-jev v mojem resnem sistemu in pri moji resni finančni situaciji, bo par 100 jurjev (če bog da samo en 100 jurjev) čisto dovolj resno za resno poslušanje.

Res pa je, da bi verjetno drugače razmišljal, če bi imel bolj resno lopato za premetavanje dnarčkov. Takrat bi verjetno tudi resno razmišljal o resni nabavi resne mašine. Samo, dokler nimam resnega denarja, tako razmišljanje ni resno.

Morate pa priznati, da sem se resno potrudil z resno uporabo resno. :wink:

Kaj čmo, včeraj sem bil na dopustu, pa sem danes še malo manj resno razpoložen. :D
lp
ak
Uporabniški avatar
ak

Na vrh

Naslednja

Vrni se na HIFI 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov