Gregor, razmisli o dveh enakih zvočnikih v tvoji sub omarici, ki ju boš oba aktivno gnal.
Odločitev za tak sistem basa je padla, potem ko sva s kolegom
izvadla primerjavo vseh treh možnosti (zaprti, reflex, passiv).
Vsak sistem ima svoje dobre in slabe strani pa kot odrazložitev
izbire bom na kratko opisal zakaj sem se na koncu odločil prav za
slednjo.
Pri zaptih škatlah je problem zrak, ki za enoto deluje kot zračna
vzmet in tako "ovira, duši" membrano. Razultat tega je, da SPL linija lahko
pade celo za 12dB/oct. Prednosti zaprtih sistemov so npr.:
lahko uporabljaš enote z nizkim Qt faktorjem in pri tem dosežeš soliden odziv,
ni prizvokov bass cevi, "zračna vzmet" v notranjosti omejuje odklon zvočnikov v območju
nizkih frekvenc,... Slabosti zaprtih sistemov pa so: potrebna uglasitev s pomočjo
regulatorjev, možnost večjih popačenj nizkih frekvenc pri doseganju željene ravni, zato
ker ni bas cevi ali pasivne membrane, ki pomagata producirati globino iz škatle, majhna
zmogljivost pri nizkih frekvencah,...
Reflex sistemi so po drugi strani bolj popularni. Prednosti , ki sva jih zasledila so
nizka cena izdelave, naknadne možnosti uglasitve, visoke zmogljivosti pri nizkih
frekvencah, majhni odkloni pri uglaševanju,... Slabosti: nizko uglaševanje pri
majhnih škatlah zahtevajo dolge cevi, pri čemer se pojavi problem resonance cevi v
"delovnem območju", redukcija prozvokov v ceveh pomeni večje prereze kar pa vpliva tudi
na dolžino,...
Sistemi s pasivno membrano, pa je posrečena kombinacija za moj okus, ker se znebiš prizvokov, ki
jih oddajajo bas cevi ter s tem dosežeš nizko popačenje, možna je nizka uglasitev pri manjših
škatlah, ter velika možnost naknadnega uglaševanje,... Slabosti, ki sva jih zasledila pa so:
netočna uglasitev lahko podaja slabe rezultate (no,tega ne bova dovolila :D ), pasivna membrana deluje izven območja nizkih frekvenc,...
To je nekaj stvari, ki sva jih našla v literaturi in glede na zgoraj povedano je bila odločitev
po tehtnem premisleku izbrana, odločil sem se za slednjo.
lp
Gregor