Napisal/-a raketar » Sr Apr 12, 2006 11:20 pm
Kako si zapomnimo dober zvok? 1.del
Iluzija prisotnsti živega zvoka je velika, zvok (sistem) je impresiven.
Kako si zapomnimo dober zvok? 2.del
Iluzija prisotnsti živega zvoka je še bolj velika, zvok (sistem) je še bolj impresiven
Kako si zapomnimo dober zvok? 3.del
Iz zvočnika stopi živ glasbenik z zvončki v roki in se nam direktno v glavo zasmeji, kajti vse je samo iluzija.
Seveda se spodobi vse skupaj malo bolj osvetliti, kajti nekateri, z veliko izkušnjami takimi in drugačnimi še zmeraj ne vejo kaj iščejo oz. njihovo pisanje je brez repa in glave. Obstajao seveda tudi taki, ki tako pisanje razumejo. Dejstvo je samo to, da so oboji obsojeni na muke, ki jim ni ne konca ne kraja.
Iskanje zvoka, seveda neozvočenega, kot ste ga slišali v dvorani je tavanje v zelo gosti megli, kajti na žalost ga ne boste nikoli našli. Vse to se konča že pri mikrofonu kjer se ta zvok pretvori v določen električni signal s katerim imamo opravka vse do zvočnikov (slušalk...), kjer se le ta zopet spremeni v valovanje, ki so ga zmožna naša ušesa zaznati. Ampak, to valovanje je nastalo iz električnega signala. To ni isti signal oz. valovanje, ki smo ga poslušali v dvorani in nikoli ne bo. Ko boste s temi stvarmi razčistili pa se lahko ponovno lotite pisanja litanij, ki bodo pod prvo krajše, pod drugo razumljivejše, pod tretje pa konstruktivnejše, seveda v Vaše dobro. Če se pa s tem ne strinjate bi pa predlagal, da avdio sisteme zaradi boljšega razumevanja nepoznavalcem oz. neizbrancem HIGH-END-a označimo nekoliko drugače, kot je dosedanja praksa, recimo: Carneghi Hall-10. vrsta 3 levo ali pa Cankarjev dom- 8.vrsta strogi center ali pa Pri Joževc- plesišče v desnem robu...
Kaj pa je potem tisto, kar naredi recimo avdio sistem HIGH-END? Če ste prebrali moje kratko pisanje ter upam, da, vaše dolgo razmišljanje, potem so vam muke zelo skrajšane. Amen (čeprav bi to besedo rajši pripisal nekomu drugemu. Bogu?!......................... pravemu seveda)
The Great Way is very level but people greatly delight in tortuous paths." - Te Tao Chin
PS1: Če mikrofon vtaknete v ali blizu inštrumenta bo tak posnetek agresiven oz. deloval agresivno ne pa impresivno. Če bi deloval impresivno potem bi se te tehnike vsi snemalci posluževali. "Biznis je Biznis".
Več prodaš več veljaš???
PS2: Še zgodbica za lahko noč za tiste, ki jih radi pišej ali pa prebirajo. O hrani seveda, avtomobili so "prošlost". Tako se začne:
Nekega dne proti večeru, ko sem se peljal proti Ljubljani me je po nekaj deset prevoženih kilometrih tako zgrabila lakota, da sem sklenil, da se vstavim v najbližji gostilni, ki jo bom zagledal ter nekaj pojem. Parkiram, izstopim ter vstopim, se vsedem ter brhki oštarici naročim veliko medvedovo šapo. V istem hipu sede zravem mene lep šarmanten neznanec, ter me začne prepričevati ter spraševat, kako lahko naročim, jem to krepenino ter mi dopovdovati kako zdrava je presna, vegetarjanska prehrana ter ali vem, da je to prvobitna ter edina prava prehrana človek. Nič mu ne odgovarjam, sam pri sebi pa si mislim: "kako naj me nekdo prepriča da je korenje boljše od okusne medvedove šape". Ko je fin gospod sprevidev mojo ignoranco ter nezainteresiranost za njegove pridige je, vsaj po očeh sodeč (videz lahko tudi vara), jezno vstal, pokazal jezik še oštarici ter brez pozdrava odvihral skozi vrata.
Plačam ter oštarici pohvalim njeno kuhinjo ter se odpravim naprej na pot. Med vožnjo pa me je začel v mislih neznanec iz gostilne vsebolj preganjati. Ali morda ni imel prav? Že možno ampak korenje, vsaj zame, ni boljše od medvedove šape. Nakar se poskušam "resetirati". Zopet isti odgovor. In tako je šla stvar z "resetom" naprej še najmanj sedemkrat, če ne večkrat. Ampak odgovor je bil identičen prvemu.
Ob poti se ustavim ter pogledam v jasno nebo ter se zamislim: "reset" obstaja sam pri kompjuterjih sam pa sem analogno bitje. Nič čudnega da ne prime ampak poskusim še zadnjič. Nič boljše kot prvič. Seveda, noben zakon v naravi ni digitalen, čeprav je digitalno postalo nujno zlo.
Najpomembnejše, kar zaklučim pa je, da tam kjer obstaja tipka "reset" obstaja tudi inteligenca = 0.
Na gričku en lonc pa pravljice konc. Lahko noč otroci.