Ne verjamem ne internetu in ne tiskanim revijam, še manj pa tehničnim podatkom komponent, verjamem le svojim lastnim ušesom.
Če ta odgovor primerjam z avtomobilsko industrijo, bi rekel verjamem le v to kar sem sam preskusil. Ampak navadno nimam ne časa ne testnega avta dovolj časa, poleg pa so naše vozniške sposobnosti in znanja precej različna, torej so tudi izbire precej vprašljive. Tako na splošno bi se lahko 80% Slovencev vozilo z nekim imaginarnim vozilom, ki bi imel cca 1000 ccm3, kakih 65 KM, in končno hitrost nekje okoli 150 km/h.
Pa se to res vozi ??? Nikakor ne, saj je kup pomembnih parametrov, ki vplivajo na vožnjo, če odmislimo še statusni simbol.
Enako je po mojem pri HiFiju. Nekaj je treba prebrati, nekaj zvedeti od ljudi, ki se stem ukvarjajo in preskusiti. Vsekakor pa so tudi tehnični podatki nekaj, kar velja preveriti. In čisto na koncu je pa CENA.
Sam sem pristaš sistematične menjave komponent, a ne brez dolgotrajnih slušnih testov. Moja filozofija zvoka pač sloni na muzikaličnosti
Bi se skoraj strinjal, če bi le lahko opredelil pojem muzikaličnosti. To je tako raztegljiv pojem, kot če bi za avto rekel: To je pa DOBER avto. Vsak si pod besedico dober predstavlja nekaj drugega.
In tu me kot starega mačka elektrotehnike in akustike ne bo prepričal nobeden prodajalec "mačka v žaklu".
Ali bi lahko malce bolj opredelil pojem "starega mačka" in "mačka v žaklju". Morda tudi z imeni ali kaj, saj ne ena ne druga definicija nista določeni niti opisno.
Pa še odgovor na FKjevo vprašanje. Največ izvem iz pogovora na srečanjih na Vklopu in Hotemažeh, saj nimam časa prebirati revij, poslušati in kombinirati pri vseh ponudnikih, potem pa še pri meni doma. In ker sem finančno bolj nagnjen k "second hand" opremi (ki mi je bolj dostopna) sem še toliko bolj odvisen od pogovorov in izkušenj različnih ljudi, tudi takih, ki so ali še pišejo po revijah in ki tudi proizvajajo.
Nekdo, ki se vse svoje življenje ukvarja s to problematiko in to poklicno, mi bo pa že neko vodilo v katero smer brskati. Do sedaj se še nisem razočaral in kar nekaj ljudi mi potrjuje, da je pri meni doma odličen zvok (aha spet en pojem, tokrat z moje strani) in da pozabijo na posamezne parametre in samo uživajo v glasbi.