Moje razmišljanje na Administratorjev ?lanek:
Kaj je dobro vedeti potem, ko sem že postal buti?ni avdio proizvajalec? 2.del
Na sosednjem forumu sem pred ?asom podal svoje mišljenje glede prodaje HIEND komponent preko neta(brez posrednikov). Podal sem še nekaj svojih pogledov glede takih nakupov:
- prodaja brez posrednikov naj bi krepko zmanjšala ceno, pla?ali bi krepko pod polovico cene, ki je aktualna s posredniki
- s to razliko bi si lahko privoš?ili oglede sejmov, na katerih bi proizvajalci morali stremeti za korektno predstavo svojih artiklov in sejmov ne bi smatrali samo kot sre?anja z ostalimi proizvajalci in avdiofili. Obenem pa bi tudi lahko sko?ili direktno do proizvajalcev in v živo slišali, kaj nam komponenta lahko da ! Tega ne verjetno ne bomo slišali pri dilerjih
- verjamem, da bi taka prodaja producirala kako novo neodvisno revijo(internetno?), katere ocenjevalci bi lahko pisali ocene brez demoklejevega me?a v obliki oglaševalcev. Kako bi revija preživela. Ker so fizi?ni stroški zelo majhni, bi bil lahko dostop do nje poceni (dolar za izvod?) in ker je tržiš?e ogromno, bi kvalitetna revija lahko preživela. Avdiofili pa bi imeli veliko ve? od nje, kot pa od odvisnih publikacij. Prednost bi bili tudi forumi, v katerih bi kupci lahko brali in pisali o sinergiji komponent v razli?nih sistemih
- ?e se nam nakup ne bi posre?il, imamo še vedno vsaj polovico denarja, s katerim lahko kupimo še eno komponento. Komponente pa menjamo tudi danes, ?eprav imamo dobre posrednike ...
- cene rabljenih komponent bi bile na trgu veliko bolj dostopne, kar pelje v ve?jo razširjenost HIENDa.Npr. dobri zvo?niški kabli bi bili namesto 5000 Eurov pod 2500 Eurov in rabljeni pod 1500 Eurov. Vem, da bi jih po taki ceni imeli vsi moji kranjski prijatelji, ki jim glasba nekaj pomeni.
- pokazalo bi se veliko dobrih izdelkov, ki sedaj ne pridejo na plano in to bi bila vzpodbuda tudi za vse male proizvajalce
- ena od slabih strani take prodaje, bi bila servis (garancija). Kolikor vem, se tudi danes komponente v primeru ve?jih napak pošiljajo nazaj, manjše pa odpravijo servisi, ki bi to lahko delali tudi v bodo?e
- problem je tudi z ocenjevalci in zaupanjem. Zavedajmo se, da bi internetne revije imele lahko enako kvalitetne ocenjevalce (ali bolj), še ve?, ocenjevali naj bi jih kupci z izkušnjami. Tu se pojavi problem s pisci, ki ho?ejo škoditi ali predobro ocenjevati komponente. To bi lahko delno prepre?ili z objavo serijskih številk izdelkov, ki jih naklju?ni pisci ocenjujejo in posedujejo (tovarne pa imajo o njih vse podatke), po drugi strani pa bi "škodljivci" kmalu izstopali iz povpre?ja in bi jih bralci sami lahko prepoznali. Ob kupovanju komponente prebiram veliko forumov in ob filtraciji dobim podatke, ki so zelo korektni. Kdor temu ne verjame, naj poizkusi s sebi znano komponento.
- prodaja preko neta brez zastopnikov je možna in tudi pri nas so taki primeri . Npr. ESL iz Izole s svojim N'biro gramofonskim predoja?evalnikom in še nekaj drugimi izdelki je že segel v svet, verjetno pa niso edini.
- v Sloveniji smo z internetnim nakupovanjem še dale? zadaj. Škoda. Svet se spreminja v eno veliko trgovino z novo in rabljeno robo. Sam sem pred kratkim dobil pet originalnih ruskih LPjev tria Ganellin direktno iz Litve, zvo?nike Piega C10 Ltd iz Strassburga, zvo?niški enoti Reikus Heinz iz Bonna, ?akam na zvo?niške kable Siltech 188 iz Nizozemske, ADC Benchmark iz Nem?ije, PC glasbeni vmesnik Terratec iz Avstrije ... Kdor se boji rizika, gre lahko po robo sam in pri prodajalcu jo lahko tudi sliši. Ko sem bil zainteresiran za neke druge Piega zvo?nike, mi jih je prodajalec hotel dostaviti do Celovca, kjer bi jih lahko slišal. Cene? Hm, spla?alo se je !!! Ve se, kaj bi internetna prodaja pomenila za naše HIEND prodajalce, ve pa se tudi, kaj za nas kupce. Na koncu koncev pa bi prodajalci dobili isti denar, v primeru kvalitetne robe pa bi prodali ve?. Svetovna trgovina bi veliko prej izlo?ila bleferje, ki si kvalitete z obilico v reklame vloženega denarja ne bi mogli kupiti.
- s svetovno trgovino pa bi se lahko pojavil nov poklic, HIEND svetovalec, ki bi nam svetoval ne samo s kupovanjem sistema, ampak tudi s postavitvijo, akusti?no opremo poslušalnice, reševanjem problemov z elektriko, nastavitvami gramofona ... In verjamem, da bi nam ve? koristil kot pa z dolo?enimi firmami omejeni distributerji.
To je samo moje mnenje. V vsaki od to?k so lahko nedore?ene stvari in pomanjkljivosti,na katere se da "obesiti". To ni bil namen mojih misli, glavni namen je razmišljanje o trgovini brez posrednikov in kako lažje (ceneje) priti do nam ljube kvalitetno reproducirane glasbe.
Konec koncev nas je veliko, ki smo na ta na?in še pred pojavom specializiranih trgovin v YU že kupovali. Na žalost po "tapravih" cenah.
lp Iztok
P.S.: Prilagam en zanimiv HIEND blob:
http://www.high-endaudio.com. Ali verjamete takemu piscu, pa je stvar bralcev. Nekaterim "uradnim" avdiokrotikom gre pisec na živce in tu je lep primer korespondence z Michael Fremerjem:
http://www.high-endaudio.com/RR-FREMER.html