Napisal/-a administrator2 » Pe Jan 08, 2010 9:32 am
Bolje piščanec v roki, kot jerebica na strehi.
Zaradi težav s forumom od poletja pa tja do pozne jeseni je odpadlo kar precej opisov obiskov različnih gostiln. Žal jih nisem pisal sproti in je zato po spominu težko napisati kaj konkretnega. Zato le nekaj utrinkov.
Še preje pa tole. Priznati moram, da preveliko krat naletim na sindrom jedi, ki naj bi bile zanimive, na meniju izgleda krasno, kjer piše kaj vsebuje ( meso A, prešpikan z X , mariniran v Y ter s specialno prilogo Z&W), a kaj, ko je končni rezultat tak, da se človek sprašuje zakaj so se trudili, -da o visoki ceni ne govorim. Greš npr. v Franciji v navadno oštarijo, z navadno ceno, kjer so jedi podobno pripravljene, naročiš meni s tremi jedmi in končni rezultat je neka nova okusna celota za 20 EUR! Bo že nekaj na francoskem pristopu do hrane. Tudi na videz gosta omaka bo imela lahkoten okus. Mislim, da malce tega pri nas manjka. Seveda , če se poskušaš nečemu podobnemu približati, se s premalo znanja stvar izrodi.
Zame je bilo npr. odkritje lokala »Gostilna Milenium« v Hočah pravo odkritje. Zanimiva, okusna hrana s popolnoma sprejemljivimi cenami- škoda da ni bližje.
Po drugi strani pa zapravim 70-90 EUR za sicer dobro hrano, a vseeno navkljub mogoče opravičljivim cenam ostane »grenak« okus, da si vseeno plačal preveč za kar si dobil. Eno je priprava svežih jedi, drugo je vnaprejšnja priprava zahtevnih, predvsem hladnih jedi ali prilog- a kaj ko velikokrat pri užitju takšne jedi tudi ostane občutek, da jed ni sveža. Pa se jo da pripraviti vnaprej in da daje občutek svežine.
Zato se zadnje čase izogibam takim »predragim lokalom« in če primerjam cene v sosednji zahodni in severni deželi, pa te včasih sploh mine tek. Zato rajši obiskujem lokale, ki imajo seveda bolj »skromen« jedilni list, a tisto kar pripravijo, je zelo dobro.
FK2