Podloga za Stabi-S

avdio-sem so premaknjene tudi vse stare teme

Podloga za Stabi-S

OdgovorNapisal/-a ak » Če Jul 07, 2005 6:44 am

Živijo,

Svojega StabijaS sem postavil na najvišjo polico ca 1,2m visokega stojala. Stojalo je narejeno doma iz kovinskih profilov, polnjenih z mivko, dve nogi v obliki črke T, postavljnih na glavo in povezanih s prečnimi nosilci, ki so hkrati nosilci polic.

Težava: StabiS ima originalno podlogo (plošča mediapana, če se ne motim), ki pa leži na stekleni polici (ja, ja, saj vem...).

To stekleno polico bi zamenjal z nečim. Samo, kaj naj bi po vaše bilo najbolj primerno. Nekaj težkega (marmor ali granit) ali lesen ploh? Ali škatla, polnjena z mivko? Ali naj med to novo polico še vedno ohranim originalno podlogo gramofončka?

Hvala za nasvete.

lp
AK
Uporabniški avatar
ak

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Če Jul 07, 2005 3:49 pm

Črna podloga za Stabi S gramofon je "bosanka" vezan les ,ki je vodo odporen.

Kot polico za gramofon bi priporočal dve možnosti. Ena je podloga iz masivnega lameliranega javorjevega lesa na konicah ( konice gledajo v stojalo) debeline vsaj 40 mm.

Ali pa še boljše, polica( les ali marmor), na kateri je škatla iz lesa debeline vsaj 10 mm ( rajši več) in višine 50 mm napolnjene s mivko ( in lahko tudi šibrami) ter na to mivko se položi ali obstoječa podloga ali lahko še debelejša cca 30 do 40 mm deska. Za Stabi S obstoja tudi podloga iz javorja debeline 40 mm.

Vmes pa se lahko dajo bloki trdega lesa( javor, ebenovina) velikosti npr. 20x20x20 mm
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Če Jul 07, 2005 9:56 pm

Moj nasvet je enostaven: Kupi Finite Elemente Pagode HD Master Reference stojala in potem boš "za vse večne čase" pozabil na raznorazne podlage za komponente sistema. Problem pa je v tem, ker to stojalo stane bistveno več kot tvoj Stabi S z vso "opremo" in še čim zraven.

Škoda, ker ga v Sloveniji ni mogoče slišati nikjer drugje kot pri meni in pri mojem prijatelju iz Maribora (vesel bi bil, če bi se v tem motil), ampak potem, ko enkrat slišiš koliko pametno skonstruirano stojalo lahko pripomore h končnemu zvokovnemu rezultatu celotnega sistema, poti nazaj ni več. Včasih je celo bolje, da tako kakovostnih komponent sploh ne slišiš. Duševni mir je treba spoštovati. Vprašaj dr. Daniela Starmana (tisti, ki na pikniku uživa v kisli gobovi juhi - zadnja fotka) kako spi po izkušnji z mojimi Transparent Reference kabli...
Marko Puš

OdgovorNapisal/-a ak » Po Jul 11, 2005 6:36 am

Hvala za nasvete.

Mislim, da bom za začetek nabavil marmor (ploščo debeline kakih 2-3cm) in nanjo postavil originalno podlogo in nanjo StabiS. Nato se bom lotil še izdelave škatle z mivko in jo vtaknil med marmor in originalno podlogo.

Mare, hvala za predlog, ampak v mojem sistemu je treba zamenjat najprej nekaj komponent, šele nato pride na vrsto profesionalno stojalo. Dokler ne bodo vse komponente v približno enakem kakovostnem (in s tem verjetno tudi cenovnem) razredu, bodo stojala in police kar lepo "home made", ker je to še vedno precej ceneje. Pa lažje naredim solidno stojalo, kot solidno koponento. Ja, ja, "solidno" je zelo raztegljiv pojem, saj vem. S "solidno" ne mislim "solidno" kot Finite Elemente, ampak nekaj, kar se ne ziblje in ne "poje" in pri tem še kolikor-toliko izgleda.

Kako spi g.Starman? Morda podobno, kot jaz po vsakem obisku pri Francu...začnejo me srbet prsti v smislu: "Čas je, da se spet lotim izboljšav na mojem sistemčku". Tudi po tokratnem Hi-fi pikniku je tako. In ker ni dnarčkov za resne izboljšave na področju komponent ali kablov :cry: , bom pa delal škatle z mivko :lol:.

lp
ak
Uporabniški avatar
ak

OdgovorNapisal/-a fotr » Po Jul 11, 2005 7:53 am

se strinjam z AKjem kar zadeva spanje in razne DIY stalaže. Če nimaš dosti denarja za "puševo" stalažo je še vedno boljše dober ???? DIY ponk kot nič, kar pa zadeva Daniela in njegov spanec me ne skrbi preveč, saj bo že sestavil tiste novce za miren sen. Bolj problematičen je moj spanec po raznih piknikih in hifiobiskih, saj mi je sedaj še en pra.... speljal sedmico.
Pa kaj, vsaj ostaja prostor za sanje in pričakovanje, ki je dostikrat lepše kot izpolnitev sama
LP in lep dopust
fotr
mod

Kraj: Škrilje vas nad Igom

OdgovorNapisal/-a ak » Ne Jul 24, 2005 7:03 am

V nadaljevanje teme...če koga zanima (al pa ne :D )

Dobil sem polico za mojga StabiS-a. Gre za 3cm debelo marmorno ploščo, ki je zamenjala stekleno polico. Ko sem spustil musko iz nove police, sem takoj opazil, da je zvok sedaj manj steklen, nisem se pa še odločil, ali je sedaj kaj marmoriran in kaj temnejši, saj sem uporabil črn marmor :P :P :P .

No ja, šalo na stran - zaenkrat še nisem imel časa za resno poslušanje, se mi pa vseeno zdi (takole na prvo uho), da je zvok nekaj pridobil na "zračnosti" in "prostoru med inštrumenti" in "atmosferi", tako da so prvi vtisi pozitivni.

Trenutno (kolikor imam pač časa) malo razmišljam še o škatli z mivko. Bomo videli, kako bo to šlo.

lp in lep dopust tisim, ki ga imate,
ak
Uporabniški avatar
ak

Vrni se na HIFI 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov