Zunanja kretnica

avdio-sem so premaknjene tudi vse stare teme

Zunanja kretnica

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Mar 29, 2006 7:57 am

Med brskanjem po internetu in slinjenju nad temi in onimi zvočniki mi je nekaj padlo v oči. Namreč, da imajo praktično pri vseh firmah samo "top-of-the-range" zvočniki zunanjo kretnico ali pa še to ne.

Če se strinjamo, da tresljaji ne vplivajo blagodejno na elektronske elemente, je kar malce čudno, da ima 99,5% zvočnikov kretnico vgrajeno v samem zvočniku, ki dejansko ni drugega, kot stroj za proizvajanje tresljajev in vibracij.

Če odstraniš kretnico iz zvočnika, dobiš s tem prostor za bolj optimalno porazdelitev elementov (zunanja škatla ima lahko precej večji tloris kot jih imajo običajni zvočniki), izogneš se vibracijam, medsebojnim RFM...

Res pa je, da dobiš še eno škatlo in da za to potrebuješ morda več konektorjev za priklop. Dolžinskih metrov zvočniškega kabla po mojem potrebuješ čisto malo več, kot če je kretnica v zvočniku. Vsi ti stroški se mi zdijo zanemarljiv pri ceni 10k$ - 30k$ za par zvočnikov (recimo).

Pa vendar je zunanja kretnica bolj redek pojav (vsaj kolikor sem jaz opazil). Zakaj? Kaj pravite izkušeni poslušalci zvočnikov in DIY-ovci?

lp
ak
Uporabniški avatar
ak

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Mar 29, 2006 8:16 am

V praksi je stvar dokaj nepraktična kot si že omenil. Pri velikih sistemih( 50.000-100.000 EUR), ki so postavljeni v večje sobe verjetno ni problem tudi denar za "večjo količino" kablov.

Toda npr. če želiš imeti bi ali triwiring do kretnice in potem še 3- 4 snope žic do samih driverjev in da je vse to zunaj ,kjer ravno tako zvok vpliva, da se stvari tresejo, mogoče stvar ni več tako zanimiva, predvsem v "cenejših "sistemih, kjer je problem tudi že prostor.

Model Living voice OBX ima obe možnosti- zunanjo in notranjo kretnico in v praksi skoraj vsi vzamejo notranjo. Do zvočnika gre en par kablov, če je zunanja pa en par do škatle za zvočniki, ter trije pari od kretnice do ohišja, kar izgleda kar "kompleksno".

V samem ohišju se da kretnico kompletno zaliti, ravno tako se lahko pritrdijo sami kabli in konec koncev so krajše povezave do enot.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Mar 29, 2006 8:28 am

[quote="administrator"] Do zvočnika gre en par kablov, če je zunanja pa en par do škatle za zvočniki, ter trije pari od kretnice do ohišja, kar izgleda kar "kompleksno".

V samem ohišju se da kretnico kompletno zaliti, ravno tako se lahko pritrdijo sami kabli in konec koncev so krajše povezave do enot.

Hm-ja, na to, da moramo od kretnice speljat ločen par vodnikov do vsakega driverja sem pa pozabil - je pa jasno. OK, to povsem spremeni moj pogled na potrebno količino kablov. Če so ti vrhunski (beri vrhunsko dragi), je to lahko že resen strošek. Res pa je, da verjetno (tega še nisem videl) zgleda hudo "audiofilsko". Kaj pa bonitete pri zvoku?

Sama dolžina kabla (do enega driverja) je pa verjetno približno enaka pri notranji ali zunanji kretnici - govorim namreč o dolžini zvočniškega kabla od močnostnega ojačevalca pa do driverja. Samo da je enkrat kretnica bliže ojačevalcu, enkrat pa driverju. Kabli do in od kretnice so pa lahko enaki (bolj ali manj).

Tale varianta pri LV OBX se mi zdi pa optimalna - izbereš eno ali pa drugo. Koliko pa je cena ene ali druge opcije (samih zvočnikov, kabli pridejo še zraven)?

lp
ak
Uporabniški avatar
ak

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Mar 29, 2006 9:56 am

Ja par OBX stane cca 4000 GBP, ter potrebuje se še dva para( biwiring) kablov od škatle s kretnico do zvočne omarice ter seveda kable od ojač. do kretnice.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Mar 29, 2006 11:30 am

OK - OBX stanejo okoli 4000GBP. Koliko stanejo pa IBX (če se ne motim je to oznaka za interno kretnico)?.

Poleg tega pa me zanima tudi zvokovna razlika. A je al ni?

Ker gre za praktično enaka zvočnika (razlika je samo v lokaciji kretnice in izbiri kablov), bi bila tole zanimiva demonstracija enega in drugega pristopa. A je kaka možnost, za tak demo?

lp
ak
Uporabniški avatar
ak

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Mar 29, 2006 1:02 pm

Pa mogoče še tretji tip OBX -RW( 7000 GBP) model? Žal ne.
cene v UK: v GBP
IBX-R2 4000
OBX-R2 4400

Da se jih dobiti za cca 30% manj kot v UK.

lp
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » So Maj 13, 2006 1:30 pm

Zunanjo kretnico imajo tudi NOLA Grand reference in NOLA Pegasus zvočne omarice, za katere obstoja tudi poseben podstavek na konicah in ležajih in tudi to vpliva na končni zvok zvočnih omaric.
FK
kuzma2

Vrni se na HIFI 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov