Napisal/-a fotr » Ne Apr 01, 2007 9:16 pm
Še nekrat! ni poanta o ploščah in številu le teh, ki si jih nekdo več, nekdo manj lahko privošči.
Smo na , vsaj jaz mislim, HiFi forumu, ali vsaj stremimo k temu. Se pravi govorimo o verni reprodukciji posnete glasbe. In vsem je jasno, da kakovost raste v primerjavi s ceno na kvadrat ali še bolj.( pri tem mislim na ceno)
Toda, nekaj kar stane toliko denarja, da ne govorim o tem, da bo narejeno le 25 kosov in še to le po 5 na leto vsekakor ni HiFi, ampak je le "TO HAVE"
Trdim, da gramofon, katerega cena je skoraj 10 kratnik izdelka, ki vsaj v delu poznavalskega sveta velja za odličnega, če že ne za najboljšega, ne more biti mnogo boljši.
In zakaj si upam to trditi? Ker na proizvajalčevi strani ni niti ene komponente sistema, s katero bi to lahko sploh poslušali.
Suggested Systems
To be announced
To je kot avto, ki je gotovo najboljši na svetu, le ceste po kateri bi lahko vozil še niso naredili, ker jo ne znajo. Ali pa ker se še ni rodil voznik, ki bi znal vse skupaj tudi izkoristiti.
Torej je pričakovano, da bodo tudi vse ostale komponente izdelali sami. Pri dinamiki, ki jo napovedujejo za gramofon, je pričakovati, da nam bodo morda vnuki na grobu opisovali kako to zveni, igra, poje ali morda celo "pričara"
Kar pa pomeni, da je ta firma slaba in so njeni dosedanji izdelki slabi. Le njihovi izvlečki iz revij so malce hcni, saj se končajo večinoma brez zaključka, oziroma, mislim, da jih niso ocenjevale neke revije po katerih bi HiFisti masovno posegali zaradi pomembnih mnenj.
Kar pa se tiče števila Lpjev ali ploščkov ali česa že, pa tole. Mnogo let nazaj sem bral (po mojem več kot 30) v eni od takratnih nemških audiofilskih revij , reportažo človeku, ki piše recenzije za plošče, imal pa jih je v svojem stanovanju več ko 35.000 Vse stene so bile do stropa napolnjene z Lpiji in (takratše) kasetami.
In kaj je gospod, katerega imena se niti ne spomnim) povedal o vsem tem. Da si zjutraj med umivanjem, britjem, kavo in ostalimi fizološkimi opravili zavrti Lp, med vožnjo v službo isto posluša še v avtu s kasete, popoldan pa postopek ponovi še dva do trikrat ( jasno vedno z različnimi ploščami) Odkrito je povedal, da posamezno ploščo sliši dvakrat, če se mu zdi "EKSTREMNO DOBRA" pa morda še enkrat.
Pri tem še ena pomembna informacija, ta gospod je vse to dobival brezplačno v oceno v katero objektivnost sem že tedaj podvomil, čeprav je bil pogled v njegovo stanovanje za strastnega ljubitelja glasbe, pravi šok.
In sedaj na koncu tega modrovanja, vseeno še enkrat:
Kaj ima to s HiFijem? Oziroma ali sem morda zgrešil poanto HiFija?? (če je to po mojem pojmovanju Visoka Vernost Reprodukcije)
Ki jo v prvem primeru niti ne moreš preveriti drugače, kot da res povabiš vse "muskontarje" na dom, v drugem primeru pa pač zbiraš plošče, ki jih ne boš nikoli več poslušal.
Spet ena matematična: če 10.000 LPjev poslušaš 3 ure dnevno ( verjetno je še to za večino kar precej) jih imaš za cca 9 let, ampak med tem boš verjetno vsak mesec kupil zopet po 10 lpjev, če ne še parkrat več in to je .....novih plošč.
Skratka to je "TO HAVE" in ne HiFi.
Je pa res tudi to lahko hobby. Saj nekateri tudi zbirajo značke pa kaj vem kaj še, in govorijo samo še o številu in redkih primerkih itd.
Sam ugotavljam, da je res, da založbe vedno niso vse in da je predvsem važna glasba, ampak istočasno ugotavljam, da se mi fond plošč nekako zmanjšuje. Ko kupim par novih, dobro posnetih plošč, ugotovim, da je kar nekaj starih za prodajo ali "šenk" Ker jih gotovo ne bom nikoli več poslušal, bodisi zaradi resnično slabe kvalitete posnetka, ali pa preprosto zato, ker tudi slučajno ne vem več, zakaj sem jo sploh kdaj kupil.
LP Fotr, ki je roko na srce tudi raje kupil kako glavo ali zvočnike, namesto, da bi se šel samaritana po Afriki.Mea culpa