Napisal/-a gašper » To Jun 14, 2005 3:07 pm
Ups and downs of Economique fantastique:
Day 1: "bi bilo moč tak gramofon izgotoviti že za par sto EUR stroškov"
Day 2: "Trenutno je v igri že 21 gramofonov"
Day 3: "Pričakujemo številko med 50 in 100 kosi."
Day 4: "ultimativni model, bo gotovo bolj pri 400 za transport"
Day 5: "200 bi plo za malega. Teoretično bi lahko prišli skozi tudi z 200 za velikega (transport) če bi bilo projavljenih res veliko"
Day 6: "lahko realno pričakujemo (do konca prijav v oktobru) še kar nekaj, morda celo dvakratno število dodatnih prijav"
Day 7: "mi gradimo gramofon, ki je ekvivalent cenovnemu rangu 10 000 EUR v maloprodaji"
Day 8: "Recimo da bi vas material prišel cca 600 Eurov. Nekaj bi verjetno želel zaslužiti in večina bi tu želela zaslužiti okrog 400 Eurov, sicer bodo težko preživeli (s samo par kosi na pol leta...). Se pravi imamo proizvodno ceno 1000 Eurov. To, da rabimo še sredstva za embalažo, transporte, ddvje, kataloge ali promocijo katere koli sorte, telefone, benzin, plače, .... kar pozabimo. Importer v Anglijo bi želel imeti najmanj faktor x 1,5 prodajalec pa ko to dobi, pa faktor x 2. Se pravi, da bi bil izdelek v trgovini po ta malem 3000 Eurov (brez ročke). Pri nekoliko bolj "običajni" kalkulaciji (ko je vse všteto) pa 5000 Eurov, saj če bi gradili promocijo na "kritikah v publikacijah", jih bo treba kar nekaj razdeliti. Če dodamo "umetniški vtis" (se pravi, da si zaračunamo, kot se za "umetnika" spodobi, smo pa hitro z maloprodajno ceno na 10 000 Eurih (z ročko recimo)."
Day 9: "Če bo ta gramofon šel v maloprodajo kasneje kot serijski proizvod (ne več kot samogradnja), bo gotovo stal med 5000 Euri doma in 10 000 Euri v tujini (z ročko)."
Day 10: "obstaja realna možnost da postanemo vodilni slovenski proizvajalec analognih gramofonov in (boste videli da ne nakladam) sčasoma med vodilnimi v svetu (pa kakorkoli bodo te besede komu všeč ali ne)."
Day 11: "30 Gramofonov je povsem realna številka (kakor kaže)"
Day 12: "še vsaj 5 dodatnih gramofonov"
Day 13: "Gotovo bi se vedelo zgoditi da bi samo na sejmu dobili 20 - 50 novih prijav."
Day 14: "Predvidevalo se je (moje predvidevanje), da bi cena, če bi bilo prijav veliko, lahko dosegla strošek nekaj sto EUR. Ko je Robi Medvešek vprašal ali teh nekaj sto pomeni "bližje" 200 ali 400, sem odgovoril da bližje 400 (ker smo se odločili za samo en gramofon - dražji)."
Day 15: "Jaz okvirno omenjam ciljno ceno okrog 500 EUR, če bo pa cena samo 50 EUR bom seveda toliko bolj zadovoljen. Če bo cena 1000 EUR, ker bi se na forumu (aktivni) odločili za tako drage opcije (izvedbe, načine dobave, podizvajalce), bom projektu še zmerom stal ob strani."
Day 16: Ne B: "ahm, ne... bilo je rečeno da bo cena med 200 in 400 torej če se bo cena znotraj tega območja (200-400) nagibala bolj proti višjem ali nižjem ekstremu. kaj ima zdej veze če je 1000 bliže 400? 1000 je out of range."
Day 17: "2 - Kje prosim piše, da bo cena med 200 in 400 EUR? To ceno ste vi napisal (očitno ). To je plod vaše domišljije. Jaz ne vem kakšna bo cena, ker ne vem za kakšno od opcij (materiali, podizvajalci, polizdelki) se bo večina aktivnih odločila."
Day 18: "Pred pobiranjem članarine ne bomo mogli določiti zgornje cene, ker je ne bomo vedeli. To ceno bomo vedeli šele po končni izdelavi (dokončanju izdelka). Naj šele takrat pobiramo članarino? Kako bomo pa vedeli koliko izdelkov potrebujemo (ker je očitno tudi kak neresen zraven) in kdo bo to financiral?Pa ja ne pričakujete, da vam bomo izdelali izdelek za 10 000 000 EUR , za nvesticijo 200 EUR, vam ga prinesli domov na ogled in preizkus, zrihtali kreditiranje in vas vljudno prosili, če ga vzamete"
Day 19: "opomba2: Če bo par aktivnih "fanatikov" odločilo da se dela izdelek z materialom za 5000 EUR, se bo izdelal tak izdelek (v taki ali drugačni količini). Zato pa bi bilo dobro, da je čim več aktivnih, saj ti vplivajo, ostali se pa lahko samo strinjajo ali odstopijo."
Day 20: "Lahko da bo dolgo trajalo (če bo treba 200 gramofonov dostavljati),"
Day 21: Ne B: "med 200 in 400 eurov sem jaz "ustrelil" zatem, ko ste vi omenil, da bo cena "par sto eurov". Kaj bi bilo šele, če bi jaz tistih "par sto eurov" interpretiral kot točno 200..."
Day 22: "Sicer se je omenjala cena (to sem dejansko omenjal) približno petina cene takega izdelka v maloprodaji (to bi bilo med 1000 EUR in 2000 EUR za dražji gramofon, za cenejšega bi gotovo lahko bila okrog 500 EUR ali celo manj). Ciljna cena 500 EUR za tak izdelek (dražji, referenčni gramofon). To je cilj, vendar ni nobene garancije, ker še ne vemo dejanskih stroškov. Teoretično je možna tudi nižja cena (vsak rekel bi da je tako)."
...to be continued
Samo mojih 5 centov.