Napisal/-a Gregor UDOV? » To Apr 15, 2008 8:43 pm
Odgovor na:
"Se mi pa zdi da si kar veliko denarja zmetal za mizico. S finančnega vidika za ta denar dobim hudo dobro mizico, seveda v kolikor je pa prioriteta hobi izdelava (ceprav je slo licarju kar nekaj denarja), je pa ok."
Have a nice Day
Matt
Pozdravljeni,
Vse kar je costum in ni iz Ikeje, Lesnine, Rutarja, itd. je na žalost precej drago v naši ljubi deželici. Pa poglejte dejstvo, ker nisem obrtnik in ker ne kupujem materiala na veliko ampak zgolj za svoje potrebe so cene teme primerne. Popusti, ki smo jih deležni navadni smerniki so praktično neomembe vredni. Material je drag, filigramsko delo pa si posamezni obrtniki zaračunajo primerno dejstvo, da je eno majhno naročilo unikat in temu primerna je tudi cena! Primer, stojalo za zvočnike iz zadnjega posta je iz marmorja dimenzij 450x250x40 mm. Priznam po moji želji je tudi takšne likalnik oblike, takšna pa je bila tudi ponudbena cena različnih ponudb kamnosekov. Za občutek kamnosek A mi je ponudil izdelavo komada (1 komad) po 320€, B po 280€, C pa po 80€ seveda je še tem cenam potrebno prištet DDV.
Pa si zračunajte dva likalnika pa še en podstavek za bas dimenzij 480x480x40, koliko to stane. Drug primer, profili za stojalo. V celi Sloveniji ni enega obrtnika, ki bi bil pripravljen obdelat 4 alu profile dimenzij 50x50x5 mm ali podobne s 40 luknjami in jih na koncu še luksirat. Žal, ampak po 40 klicih in poslanih mailih po celi Sloveniji, sem bil na koncu primoran se sprijaznit z dejstvom, da bo stojalo bolj masivno in 10 kg težje, ter kupiti Inox profile, ker za te pa se je v moji bližnji okolici našel eden ki se me je usmilil pa še ta po težkih vezah. Tako pač je to, ena izmed firm mi je bila pripravljena pomagat samo je bil njihov pogoj malo smešen, namreč naredili bi mi če bi vzel pri njih 1000 profilov, super ker jaz pa sem jih rabil zgolj 4 :(. In potem šestejte vsa ta dejstva in cene pa pridete na nekaj takega kot je recimo stojalo, da vam ne povem koliko bom dal za pegl boxe. Še en primer lakiranje lesa, poglejte samo koliko stane material. Prvo v malih količinah ga sploh ni, najmanj ker so mi ponujali je bilo 5 L, kaj si naj s tem začnem? Vas zanima cena? Filer za pore 5L + lak 2.5L + trdilec 2.5L = 172€, zraven tega pa še rabiš kompresor pa primeren prostor itd., na koncu pa ugotoviš da rezultat sploh ni tak kot bi želel. Druga stran pa je takšna, da spet takih mojstrov, ki bi to spodobno naredili skoraj ni, tisti pa ko to delajo pa so popolnoma zabasani z delom in jim ponovno takšna mala stvar ni zanimiva in smo ponovno pri ceni, ki je temu primerna, primer 70 -100€/m2 sijajno lakiranje. Ostalo si zračunajte sami.
To je moj hobi, uživam v tem, da si nekaj naredim brez uporabe hudih strojev in drugih pripomočkov in nenazadnje ni nekaj kar ima vsak!
Cena pa je costum in to je pač potrebno požret, če se gremo na tak način!
Zdaj veste zakaj so sve costum stvari tako cenjene, precenjene!!!!!!:(
lp
G