Napisal/-a ak » Pe Sep 23, 2005 6:56 am
AG,
v marsičem se strinjam s tabo:
ni rečeno, da draga aparatura dobro igra in ni rečeno, da poceni aparatura slabo igra (gledano relativno na ceno, seveda). Ni rečeno, da bo velik proizvajalec ali proizvajalec s tradicijo proizvajal samo dobre aparature in da bo mali, "frišni" proizvajalec proizvajal samo "šodr". Tudi ni rečeno, da bosta dva izpiljena audiofila enako slišala isto vrhunsko aparaturo - enemu bo všeč, enemu pa ne. Hvala bogu, sicer bi res imeli samo enega proizvajalca za vsako aparaturo.
Tudi se strinjam, da si dajmo audiofili izmenjavat izkušnje. Ne strinjam pa se s tabo, da nivo izkušenj ni važen. Pa še kako je važen. Jaz se s tem športom ukvarjam par let, pa še to bolj mimo grede (vsaj v primerjavi z marsikom na tem, ali kakem svetovnem forumu). Prepričan sem, da kljub temu lahko podam kako svoje mnenje o kaki aparaturi. Vprašanje pa je, koliko si bo s takim mnenjem pomagal "hard-core" audiofil. Če me pozna in ve, koliko izkušenj imam, mu bo mnenje morda zanimivo, morda ga bo ignoriral. Njegova stvar.
In ravno tako velja tudi v drugo smer. Če jaz preberem mnenje o neki aparaturi od nekoga, ki ga poznam, za katerega vem, kake izkušnje ima in kak zvok mu je všeč - potem lahko s tistim mnenjem nekaj počnem. Če pa ga ne poznam, če obstaja resna možnost, da gre za še večjega zelenca, kot sem jaz - potem pa lahko na njegovo mnenje gledam kot na zanimivost ali pa ga ignoriram. Moja stvar.
Bistveno pri podajanju mnenj se mi zdi, da bralci mnenj vsaj približno vedo, kake izkušnje in znanje ima tisti, ki mnenje podaja - ne glede na to, ali se z njim strinjajo ali ne. Končni razsodnik so itak lastna ušesa (in kot vsak sodnik, se tudi ta mora izobraževati -a ne)
lp
AK