Kvaliteta vs cena?

avdio-sem so premaknjene tudi vse stare teme

OdgovorNapisal/-a akacjan » Po Dec 11, 2006 5:48 pm

Ej Fotr !!
kej kaj kompliciraš ! pejd v Ikeo po knjižne police pa bo. ?e imaš pa z basi težave,potem pa svin?eno zaveso na steno. Mim'grede ,kera jetrca od zvo?nikov so to ??
lp
A.
akacjan

OdgovorNapisal/-a ak » To Dec 12, 2006 7:23 am

akacjan napisal/-a:Ej Fotr !!
kej kaj kompliciraš ! pejd v Ikeo po knjižne police pa bo. ?e imaš pa z basi težave,potem pa svin?eno zaveso na steno. Mim'grede ,kera jetrca od zvo?nikov so to ??
lp
A.

Akacjan,
Mim'grede, kera jetrca od nasveta je b'la to?

Fotr sprašuje za obdelavo strehe nad sistemom in strehe nad poslušalcem. Ne pa za obdelavo stranskih sten. Morda bi ti želel malce elaborirati glede pritrditve polic za knjige in knjig na njih na spodnjo stran strehe?

Fotr,
kaj pa ?e bi si pripravil ploš?e iz tiste piramidaste pene? Zgledajo sicer bolj grozno, amapak da se jih pritrditi na stene in strop tako, da so enostavno snemljive. Jaz sem si to že enkrat naredil. Na belo steno sem nalimal belega "ježka", na hrbtno stran pene pa "kontraježka" (pojma nimam, kako se tistemu pravilno re?e. Moja tamala temu re?e "hrsek" - upam, da veš, kaj mislim). Tako lahko peno poljubnokrat in na hitro daš gor ali dol in lahko zelo enostavno eksperimentiraš, kje ima(jo) ploš?e najve?ji (ali sploh kak) u?inek. ?e pa pene ni na zidu (ali stropu) je pa tisti ježek skorajda neopazen.

Jaz bi vsekakor preizkusil efek, preden bi šel v kako trajno predelavo prostora in gradbinske posege.
lp
ak
Uporabniški avatar
ak

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a VCC » To Dec 12, 2006 9:53 am

[quote="ak"]
Fotr, kaj pa če bi si pripravil plošče iz tiste piramidaste pene?

Plamafon plošče, dobiš v Astri Jama za Bežigradom. Majo pa en problem, ker "žrejo" visoke tone. Ecophon plošče žrejo pa po celem spektru in so prijetnejše. S piramidami lahko kar grozno ubiješ sobo.

[quote="ak"]Na belo steno sem nalimal belega "ježka", na hrbtno stran pene pa "kontraježka" (pojma nimam, kako se tistemu pravilno reče. Moja tamala temu reče "hrsek" - upam, da veš, kaj mislim).

Sicer se pa temu reče "Velcro strap"
LP; VCC
VCC

Na vrh

OdgovorNapisal/-a ak » To Dec 12, 2006 11:03 am

[quote="VCC"]
Sicer se pa temu reče "Velcro strap"

Aaaaa, to je to. Hvala, morda si bom celo zapomnil... :D
lp
ak
Uporabniški avatar
ak

Kraj: Novo mesto
Na vrh

OdgovorNapisal/-a Rogouc » To Dec 12, 2006 12:39 pm

VCC napisal/-a:Plamafon ploš?e, dobiš v Astri Jama za Bežigradom.

Aj mast inform ju, de Astra Jama za Bežigradom ve? ne obstaja. Škoda. :( Edina trgovina 'starega kova' je zdaj še Vrvarna na Trubarjevi ulici, ampak oni nimajo Plamafon ploš?, le svakojake špage za štrik okol vratu.

R :P
Rogouc

OdgovorNapisal/-a akacjan » To Dec 12, 2006 6:42 pm

pardon !!
nisem vedu,da ho?e tretirat streho nad (poslušalno) glavo.
Zakaj pa , ?e smem vprašat' ?
lp
A.
akacjan

OdgovorNapisal/-a PSD » To Dec 12, 2006 7:33 pm

Rogouc napisal/-a:
Aj mast inform ju, de Astra Jama za Bežigradom ve? ne obstaja. Škoda. :( Edina trgovina 'starega kova' je zdaj še Vrvarna na Trubarjevi ulici, ampak oni nimajo Plamafon ploš?, le svakojake špage za štrik okol vratu.

JA sam a ni zdej tam Merkur, ki je bolj ali manj prevezel prodajni program pa na novo police nametal ... Ampak dobi se pa na?eloma isto ... (eli pa? ravno pri penah ni? ve? sploh)?
En lep dan
PSD
mod

OdgovorNapisal/-a miran » To Dec 12, 2006 11:19 pm

Ker se prvič oglašam, lep pozdrav vsem skupaj !

Fotr, če se boš odločil za nakup piramidaste pene, enostavno poklič v Plamo Podgrad (http://www.plama-pur.si/) in ti izbrano zadevo brez problema pošljejo po hitri pošti. Je bistveno ceneje kot prej v Astri, da Merkurja sploh ne omenjam.
Pa ne pretiravaj s peno, kar ti je že VCC napisal.

LP, Miran
miran

Kraj: Nm

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Dec 13, 2006 7:18 am

Iz goste pene imam narejene trikotne prizme stranic cca 0.5x0.5 ter višine 1 m( imel sem jih na sejmu letos v LJ). Če kdo želi, si jih lahko izposodi za par dni- lepo pašejo v kote.

Imam tudi dva kosa absorber& difuzor- Made in Italy cca premera 40 cm in višine cca 1.2 m. Če kdo hoče "probati" naj se javi.

Ne velja pa ta izposoja za tistega, ki mi še ni vrnil izposojene "Nola" kable.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a raketar » Sr Dec 13, 2006 8:31 am

Pod prvo bi lahko fotr napisal, kaj v zvoku ga moti.
Moje izkušnje so take, da mora biti, pod prvo, poslušalnica (stene, stropovi, podovi) togo zgrajena. Togosti pa ne omogočajo gips plate in armstrong stropovi (čeprav ga imam tudi sam). V prejšnjem mansardnem stanovanju, kjer so bili stropovi in nekaj sten "obiti" z opažem ( takim za zunanjo uporabo; dosti debel ), pod parket, je bil zvok odliče, brez dodatkov za damfanje (razen pohištva, kakšen tepih). Dober zvok, ki se mi dopade, sem zmeraj doživel tam, kjer je bila kombinacija lesa in betona (stene, stropovi).
Prvi pogoj je togost (nisem ravno prepričan, da tista bela obloga to zagotavlja), šele nato lahko experimentiramo z materiali in pripomočki, ki upivajo višje frekvence.

Nekje sem zasledil kot odličen dodatek za zagotavljane dobre akustike (mogoče tudi kot gradbeni element) smrekove plošče (lepljene-Javor) debeline 19mm ter dimenzij 500x800mm (x1,6...???). Zaščtene naj bodo "old Fashion" ter ne z kakšnimi trdimi modernimi laki. Kam, koliko, kje.....nimam izkušenj, samo slutnja, ki pa je seveda lahko napačna. Ampak prvi pogoj je togost, v to sem prepričan.

Lp,Igor
raketar

OdgovorNapisal/-a Pero » Sr Dec 13, 2006 9:31 am

[quote="fotr"]par vprašanj. Če bom pravilno vstavil slike, me zanima naslednje:
ali naj bi strop na mizo prevlekel s knaufom ali podobno, isto velja za strop za poslušalcem.
Ali naj bi isto naredil s stenami?
BTW hiša je v celoti lesena in ne vem kaj ne morem delati, pa tudi dimenzije sobe 3,4 x 5,2 m so bolj majhne

Kaj je pravzaprav narobe z zvokom?

Moje mnenje (glede na to da nisem strokovnjak za akustiko prostorov :oops: ) :

Jaz bi prostor pred poslušalcem pustil tak kot je za poslušalcem bi pa zamenjal mesta postelje in omare za LP-je. Morda kakšen kos piramidaste pene na strop... Po moje bo kakšno drastično spremembo teško doseči. Nekako se mi zdi da je problematičen kot stropa ki je preblizu mesta poslušanja (za poslušalcem).
Pero

Na vrh

OdgovorNapisal/-a fotr » Sr Dec 13, 2006 11:05 am

Hvala za vse namige, bom skušal udgovoriti na vse.
Njprej , hiša je v celoti lesena in razna togost odpade(na žalost) je pa pod aparaturami in zvočniki konstrukcija ki onemogoča vibracije in nihanja. Ker je vse leseno sem mislil, da ne bi bilo na odmet povprašati druge kaj mislijo.
Mislil sem namreč, da je morda preveč dušenja in ne premalo.
Postelja žal ne more drugam, pa če si še tako želim
Omara z LP ji je namenoma postavljena zadaj, saj po mojem mnenju največ problemov povzroča prav slabo dušenje zadnje stene. (se še spomnite kaj vse ima Aco v svojem studiu za poslušalcem)
Tista jetra so Avalon NP2.0 Evolution (več o njih http://www.avalonacoustics.com/multi_frameset.html)
Ne vem zakaj me nekdo pošilja po stalaže v Ikeo, te ki so so najboljše kar se da dobit ( pa čeprav Puš milsi drugače)
Mislim, da je še najbolje zadel poanto administrator in se priporočam za kotne pene, saj sem tudi sam mislil, da je morda s koti kakkšen problem.
Drugo vprašanje je ali naj dušim zadnjo steno (za stalažami) ali jo pustim tako, kot je (lahkirana iverica 19mm) Na neki strani sem videl da za zvočnike postavljajo na sredino nekaj polkrožnega, pa ne vem ali zaradi povečevanje površine odboja ali kaj
Sicer pa sem našel sedaj eno stran
http://www.asc-hifi.com/
ki pa je še nisem uspel pregledat
Sam sem sicer zadovoljen z zvokom, mislil sem le, da bi ga še izboljšal. Sedaj imam pod aparaturami ebenovinaste nogice enake pa pridejo še pod oba monobloka. Januarja pa mi bo Kuzma za rojstni dan prodal še kable, pol sem pa zmagal.
Hvala vsem, za Božič vse tisto, kar se ob taki priliki vošči za novo leto pa veliko zdravja in novih HiFi izkušenj ( beri mašin, še posebej pa novih LP jev ) :lol:
fotr
mod

Kraj: Škrilje vas nad Igom

OdgovorNapisal/-a Rogouc » Sr Dec 13, 2006 3:01 pm

Razne polkrožne zadeve za zvo?niki (pa tudi drugje v prostoru) prispevajo k temu, da poslušalec dobi ob?utek, da je v ve?jem prostoru, kot se v resnici nahaja. Se pravi, odboj bo moral prepotovati dalšo pot, kot ?e se odbije od navadnih ravnih sten. Ravno zaradi tega je fajn tista luknjasta gips plata, ki za zvok deluje kot nekakšen labirint in izdatno prispeva k 'oddaljevanju' stene. Mansardni 'polstrop' nekak ni fajn med nad glavo pri poslušajnju, ?e je preve? reflektiven, zato je ta strop nad poslušalnim sedežem prvo, ?esar bi se lotil. To bi jaz naredil ravno s perforirano gipsplato, ali pa na še bolj divji na?iv - Schroedejrev difuzor, vendar obrdnjen za 90°in plasti zamaknjene za naklon stropa, s ?emer bi akusti?no zelo oddaljil strop od poslušalca in povsem spremenil dojemanje zvo?ne slike na obstoje?em mestu. ?e rabiš norca, ki bi ti to mogo?e skonstruiral, ga poznaš - VCC. Potem rabiš samo še enega ve?jega norca, ki bi ti to tudi naredil. Tle si pa v ...

Rogouc

OdgovorNapisal/-a fotr » Če Dec 14, 2006 9:44 am

Če rabiš norca, ki bi ti to mogoče skonstruiral, ga poznaš - VCC. Potem rabiš samo še enega večjega norca, ki bi ti to tudi naredil. Tle si pa v ...

Nisem tle v.. ampak sem norec, če bo pomagalo kar jaz sam. Sicer Vida že nekaj časa vabim na obisk, vidm pa , da bom moral biti sedaj še bolj vztrajen.
A se da tak resonator videti kje na netu??
fotr
mod

Kraj: Škrilje vas nad Igom

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Če Dec 14, 2006 9:50 am

Malce preglej tukaj kako izgledajo sobe:

[url]http://www.rivesaudio.com/examples/frame.html[/url]
FK
kuzma2

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na HIFI 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost