Pred kratkim sem imel priložnost preizkusiti Transparent Reference MC interkonekt kable. Primerjal sem jih z mojimi doma narejenimi interkonekti, kabel je navaden mikrofonski kupljen v Terni, če se prav spomnim.
Ne bom posebej razlagal, da je Transparent zvokovno dosti boljši in tudi za približno faktor 1000 dražji.
Zanimalo me je, če je možno kakšno razliko tudi izmeriti. Meritev ni nek hud znanstveni pristop, bolj informativne narave. Pri nizkih frekvencah nekih razlik nisem mogel izmeriti, zato sem vzel malo višjo frekvenco okrog 800kHz in pravokotni signal. Kabli so bili priklopljeni direktno med funkcijski generator in osciloskop. Generator je imel izhodno impedanco 50Ohm, na osciloskopu pa sem izbiral med 50Ohm in 1MOhm, kar pa presenetljivo ni dosti vplivalo na rezultate.
Na slikah z osciloskopa se vidijo rezultati meritev. Zgornji trace je vhodni signal, spodnji je izhod.
Pri Transparentu se vidi, da low-pass filter lepo deluje, brez oscilacij. Pri mikrofonskem kablu je zgodba ravno obratna, veselo oscilira na večih frekvencah od 10Mhz naprej. Pozornega opazovalca naj ne moti, da je faza na izhodu invertirana.
Rezultati so mišljeni bolj kot zanimivost in si jih lahko vsak razlaga kakor mu paše.