Letošnji munchenski avdio sejem je bil morda v nečem prelomen. Kaže, da sta pomen in teža sejma prišla na tako visoko raven, da lahko govorimo o osrednjem avdio sejemskem dogodku, ne samo v Evropi, pač pa v svetovnem merilu. Doslej je ta primat trdno držal v rokah Las Vegas, vendar se je v zadnjih dveh letih izkazalo, da postaja vedno bolj predvsem "ameriški sejem", kar pomeni, da ima še vedno osrednjo vlogo v ZDA, ni pa več tako zelo pomemben za ostali svet. Včasih si resne firme enostavno niso mogle privoščiti, da bi manjkale v Vegasu , sedaj pa se bo tako morda začelo govoriti za Munchen. Tako velikega števila proizvajalcev, novinarjev in trgovcev nisem v Munchnu videl še nikoli. Ne bi se spuščal v naštevanje svetovno znanih imen in novinarskih zvezd, ki sem jih srečal, ampak na vsakem koraku se je pokazal nekdo, ki ga poznam in veliko je bilo tudi takšnih, ki na ta sejem v preteklosti niso prihajali ravno pogosto. Kakorkoli, to se mi zdi zelo pozitiven trend, še toliko bolj, ker je sejem tako blizu Slovenije.
Druga stvar so sejemski sistemi, glavna atrakcija sejma jasno in letošnji je bil zame poseben še v nečem. V enem zvokovnem segmentu je bil en sistem nekaj absolutno najboljšega, kar sem slišal do sedaj, kar pomeni najbolj avtentična reprodukcija dela živega zvoka!!! In to je bil sistem proizvajalca, ki je sicer zelo poznan in v nekaterih krogih zelo cenjen, mene pa ni nikoli pritegnil. No, tokrat je bilo drugače. Demonstracijo je " vodil" znani Giulio Cessare Ricci, ki je hkrati predstavil tudi svoj novi CD na pozlačeni podlagi (izdajatelj je italijanska založba Fone) in glasbo sem poslušal stoje (vsi stoli so bili namreč žal zasedeni), na koncu poslušalnih vrst. Zvokovni segment, ki sem ga nakazal je bil bas, bolj natačno zvok kontrabasov in velikega koncertnega bobna. Nekaj tako avtentičnega in blizu žive izvedbe jaz nisem slišal še nikoli in nikjer. Pa ne govorim samo o tistem značilnem “šusu” velikega koncertnega bobna in mogočnem zvočnem valu, ki mu sledi. Mogoče še bolj me je navdušil zvok kontrabasov, s svojo izredno lepo izraženo harmonično strukturo, ki je brez brezkompromisne “ekstenzije” zvočnikov enostavno ni mogoče dobiti. S takšnim kakovostnim potencialom vštric gre seveda tudi neverjeten občutek prostora in že samo ta izkušnja je bila vredna obiska sejma, ampak bilo je še veliko zanimivega o čemer več v nadaljevanju…
Da ne bo izpadlo preveč skrivnostno naj povem, da je bil to sistem nemškega proizvajalca MBL.