vzdrževanje

avdio-sem so premaknjene tudi vse stare teme

OdgovorNapisal/-a ak » Sr Nov 30, 2005 2:31 pm

No, če dodam še eno stopnjo "čiste" vode, ki se zelo pogosto uporablja: iz reverzne osmoze pridelano vodo filtriramo in nato še destiliramo. Na ta način dobimo nekaj, čemur se reče "voda za injekcije" ali po domače VZI ali po ang. WFI (prevodnost ima 1,1mikroS/cm).

Tudi VZI se dobi tu pa tam. Problem je samo v tem, da jo ponavadi "umažeš" s kanistrom, kamor jo natočiš.

lp
AK
Uporabniški avatar
ak

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » So Dec 17, 2005 10:42 am

Kot sem že omenil na Kuzma d.o.o.novostih je ena najboljših teko?in za ?iš?enje ploš? L' Art du Son, ki je dokaj poceni( 40 EUR stekleni?ka + destilirane vode da 5 l teko?ine) in se uporablja za mokro vakumsko ?iš?enje ploš?, ki je edini na?in ?iš?enja ploš?. Š?etke samo premetavajo "marsikaj" v brazdi- ?e seveda ni že zlepljeno v brazdo, ter seveda o?ištijo površino ploš?e, ki je pomembno zato, da se ti "veliki " prašni delci ne lovijo za iglo in njen nosilec ter se ne nabirajo pri tuljavicah. Zato tudi ob?asno pazljivo vakuumiranje odjemne doze izboljša zvok.

?iš?enje ploš?e poteka tako, da se s š?etko razmaže teko?ina na vrtljivo ploš?o, se skrta?i površina in nato s šobo odsesamo teko?ino s svinjarijo iz brazd. Postopek pri zelo umazanih ploš?ah ponovimo ve?krat. Pri nekaterih teko?inah se še zahteva zadnje pranje z destilirano vodo.

Izkaže se lahko, da je ploš?a, za katero mislite da je že zelo obrabljena ( pogoj je ,da ste jo poslušali z dobro iglo in ro?ico) in jo o?istite, v ve?ini le bila zelo umazana in po lai?ni oceni je 80% umazanije in obrabe le 20%. Tako, da taka ploš?a zasije skoraj kot nova.

Seveda, ?e so se ploš?e poslušale s "koli" ,ki so poškodovali površine brazd in jih potem o?istite, se zvok izboljša a ploš?a lahko malce hreš?i. No v takih sistemih tudi zvo?ne razlike niso velike. Vzrok temu je, da se je utisnjena umazanija odstranila iz poškodb, ki jih sedaj igla bolj to?no o?isti. Od tu vzrok idej o poškodbi ploš?. Vzrok je lahko tudi preslabo ?iš?enje, ker vsako ?istilo odstrani le dolo?en tip "umazanije". ?istilo ne"raztopi "vsega.

Toda, v ve?ini primerov je ?iš?enje neškodljivo ter obvezno za vse ljubitelje ploš? in investicija v ?istilno napravo in teko?ino je majhen strošek v primerjavi z avdio sistemom. Dražje ?istilne naprave v bistvu ne ?istijo boljše, toda samo ?iš?enje je hitrejše ,enostavnejše ter mogo?e manj hrupno. Novih ploš? ni potrebno ?istiti, a ni? ne škoduje in z L' Art du Son se zvok takoj popravi, ker teko?ina deluje na površino tako, da jo utrdi( lai?na razlaga) in s tem izboljša zvok, kar vsak takoj sliši.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Sr Mar 15, 2006 10:36 am

Zanima me, ali je kdo že preizkusil kakšnega od "ravnalcev plošč", ki v zadnjem času spet postajajo popularni in ali mi kdo lahko ponudi kakšno razlago, da se s segrevanjem in ohlajevanjem (resda počasnim - 4 ure) plošče, njena vsebina (zapis) s tem ne bi kakorkoli spremenila ali degradirala?

Nisem še slišal za kakšne negativne izkušnje uporabnikov, vendar sem vseeno nekoliko skeptičen...

Najbolj znana: Clearaudio in Air Tight

http://www.clearaudio.de/index.htm
http://www.tweakshop.com/DiscFlatter.html
Marko Puš

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Če Mar 16, 2006 8:34 am

Moje izkušnje ,ko sem eksperimentiral pred mnogimi leti: Segrevanje LPja med dvema stekloma- upoštevajoč debelino nalepke.

To pritiska na ravnino plošče in ne v brazdo in pod pogojem, da so površine resnično čiste( da se delci ne vdrejo v površino) se brazde, ki so pod ravnino ne morejo poškodovati.

Nekatere plošče sem uspel izravnati, nekatere pa ne. Če so bile ukrivljene kasneje zaradi pogojev shranjevanja se jih je dalo izravnati. Če so se skrivile takoj po prešanju- ko se Lp ohlaja pa težje.

Po domače povedano- če ima plošča samo en val, kar ima večina, se bi jih dalo, če že ne izravnati, vsaj zmanjšati napako. Težje pa je poravnati plošče, ki imajo več valov na en obrat plošče. Tam je namreč nastal višek materiala in če ga poskušamo zravnati, ta višek nima kam za iti in se lahko samo spremeni napaka.

Samih izkušenj s temi novimi napravami nimam, bom pa poskušal zbrati več informacij.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » To Okt 17, 2006 8:33 am

Za tiste, ki so v?asih obiskovali disko in ostale, ki imajo težave s sluhom ali mogo?e z avdio sistemi-evo tabletke:

Popping pill may prevent hearing loss
• 15:17 13 August 2002
• NewScientist.com news service
• Will Knight

A pill designed to prevent the hearing loss caused by deafening noise is to undergo clinical trials in the US. Animal tests suggest the pill might even work weeks after the earsplitting event.
"The data suggest you could take it before going into battle - or into a rock concert," says David Karlman, chairman of American Biohealth.
Scientists at the US Office of Naval Research conducted research on chinchilla's using a prototype of the antioxidant drug. Now American Biohealth has signed a licensing deal to develop the drug further.
Karlman told New Scientist: "We have reams of data that show that this approach works. Our job is to design and execute the human version." Testing will begin in four months and the drug could go on sale by 2007, he says.
The US military receives 22,000 hearing loss disability claims each year and pays out $300 million in compensation and treatment. In the whole population, the Deafness Research Foundation estimates that 10 million hearing impairments in the US are at least partially attributable to damage from exposure to loud sounds.
Neural signals
It is hoped the pill will prevent or halt the deterioration of the "hair cells" inside the inner ear that causes hearing loss. These cells, covered with hair-like protrusions, convert sound into neural signals.
There are around 15,000 of the cells in each cochlea and they are not naturally regenerated once lost. But delivering antioxidants to the cells has been shown to slow the deterioration process, though the exact biological mechanism remains unclear.
As well as exposure to loud noise, hearing loss can also result from an infection, as well as the use of some cheap, out-of-patent antibiotic drugs used in developing countries.
Andrew Forge, at the Centre for Auditory Research and Institute of Laryngology and Otology, University College London, says a number of research groups believe this is a promising approach. He says one of the main problems may be delivering sufficient antioxidants to the right part of the ear.
Ear catheter
Karlman says his company's drug is different from other proposed treatments because it is based on a single compound, rather than a combination. He believes this should make testing less complicated.
The ONR team has previously worked on a catheter designed to fit in the ear and deliver the antioxidants. Karlman says: "We've done some work with the catheter but we know that an oral dose is almost as effective."
But he acknowledges that the effectiveness of any pill will only be determined through the clinical trials.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a jbl » Če Okt 19, 2006 7:38 am

Živjo,

plošče ravnamo tako, da jo namočim v vrelo vodo in pustim nekaj minut, nato jo previdno (hitro, da se ne ohladi) damo med dve ravni površini (steklo) in enakomerno obtežimo z 5-10kg jaz sem obtežil z granitno ploščo. Ta postopek mi je zaupal nek DJ in se 100% obnese brez vsakeršnih defektov.
jbl

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Če Okt 19, 2006 4:08 pm

To verjetno deluje , če je plošča skrivljena kot en val- v večini primerov. Toda , če jih je več, se material ne more toliko poravnati in premakniti in se lahko plošča tudi poslabša.

Druga varianta je ploščo med dve stekli, segreti z močno lučjo ali grelcem, nekje od 70-90 stopinj in nato z obtežbo ohladiti- se pravi podobno. Res pa je, da je lažje kontrolirati temperaturo vode kot temperaturo plošče pod grelcem.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Po Jan 15, 2007 4:59 pm

Evo še en link in opis čiščenja LP plošč:

[url]http://www.positive-feedback.com/Issue29/audio_intelligent.htm[/url]
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a fotr » To Jan 16, 2007 9:02 am

Zanima me, ali je kdo že preizkusil kakšnega od "ravnalcev plošč", ki v zadnjem času spet postajajo popularni in ali mi kdo lahko ponudi kakšno razlago, da se s segrevanjem in ohlajevanjem (resda počasnim - 4 ure) plošče, njena vsebina (zapis) s tem ne bi kakorkoli spremenila ali degradirala?

Nisem še slišal za kakšne negativne izkušnje uporabnikov, vendar sem vseeno nekoliko skeptičen...

Pa poglej še sem
http://blog.stereophile.com/ces2007/107fur/
Tik pod Francovim "sesalcem"
fotr
mod

Kraj: Škrilje vas nad Igom

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » To Jan 16, 2007 9:09 am

Sem si jo ogledal na CES 07 in mi je naprava kar všeč. Ravno ta počasnost- cca 2 uri postopka zna odpraviti tisto, kar sem omenjal da je lahko velik problem.Mislim, da tudi cena ni pretirana.
FK
kuzma2

OdgovorNapisal/-a PSD » To Mar 20, 2007 1:47 pm

[quote="administrator"]Čiščenje plošč: tekst je star 10 let in je bil napisan za analogno revijo Tracking Angle:

Povzetek: čiščenje plošč sestavljajo trije koraki ob uporabi različnih čistil in vakumiranja površine:

1. korak: čiščenje površine plošče s čistilnim sredstvom in mehko krpo ob rotaciji plošče.

2. korak:čiščenje brazd s krtačko in drugim tipom čistilnega sredstva ob rotaciji in nato odsesanje le tega s plošče.

3. korak:nanost tretjega tipa čistilnega sredstva ter odsesanje le tega s plošče in na koncu še končno pranje z destilirano vodo, odsesanje ter vstavitev plošče v čisti nov ovitek!

Bom izkoristil tale tvoj starejši prispevek - kar se tiče novih ovitkov - ZELO priporočam Nagaoka No.102 - običajno so pakirani (v multiplah) po 50kom. Sem zelo zadovoljen z njimi.
En lep dan
PSD
mod

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » To Mar 20, 2007 1:55 pm

V kratkem bom imel antistatične ovitke- predvidena cena za 50 kos cca 18-20 EUR.
FK
kuzma2

Prejšnja

Vrni se na HIFI 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov