Med brskanjem po internetu in slinjenju nad temi in onimi zvočniki mi je nekaj padlo v oči. Namreč, da imajo praktično pri vseh firmah samo "top-of-the-range" zvočniki zunanjo kretnico ali pa še to ne.
Če se strinjamo, da tresljaji ne vplivajo blagodejno na elektronske elemente, je kar malce čudno, da ima 99,5% zvočnikov kretnico vgrajeno v samem zvočniku, ki dejansko ni drugega, kot stroj za proizvajanje tresljajev in vibracij.
Če odstraniš kretnico iz zvočnika, dobiš s tem prostor za bolj optimalno porazdelitev elementov (zunanja škatla ima lahko precej večji tloris kot jih imajo običajni zvočniki), izogneš se vibracijam, medsebojnim RFM...
Res pa je, da dobiš še eno škatlo in da za to potrebuješ morda več konektorjev za priklop. Dolžinskih metrov zvočniškega kabla po mojem potrebuješ čisto malo več, kot če je kretnica v zvočniku. Vsi ti stroški se mi zdijo zanemarljiv pri ceni 10k$ - 30k$ za par zvočnikov (recimo).
Pa vendar je zunanja kretnica bolj redek pojav (vsaj kolikor sem jaz opazil). Zakaj? Kaj pravite izkušeni poslušalci zvočnikov in DIY-ovci?
lp
ak