Obstoja gramofon, ki lasersko bere vinilne plošče, ta bi lahko zaznal in prebral kaj je na plošči vnaprej.
Zanimivo - torej gre za brezkontaktno branje vinilke in s tem ne uničje več signala v brazdi. Kako pa je to izvedeno? A laser bere "hrapavost" notranjosti brazde? Ali morda meri globino brazde?
Lepo prosim, da me "stari mački" popravite, če napačno razmišljam ampak če se ne motim, mora brazda na LP vsebovati zapis levega in desnega kanala, da dobimo z eno iglo stereo signal. Ta dva zapisa sta na LP-ju zapisana vsak na svojem boku brazde, če se ne motim in nato igla "prebira" oba signala in pri tem niha gor-dol in levo-desno oz. kombinacijo obeh nihanj. To prenaša naprej na tuljavice v glavi, ki pa morajo biti spet dve - za levi in desni kanal.
Kako je taka zadeva rešena pri laserskem gramofonu ? (ne, ne mislim CD predvajalnika, tam mi je sistem jasen) A ima laserski gramofon dva laserska žarka, enega za levi bok in enega za desni bok brazde?
Vsekakor mora potem podatek o (recimo) globini brazde nato pretvoriti v nek merjeni signal, ki pa je nujno digitaliziran - to pa ni več analogija.
OK, morda sem popolnoma skrenil iz teme, pa vendar...
lp
ak