Še nikoli doslej v zgodovini Münchenskega sejma o njem nisem prebral toliko poročil, zato na tem mestu ne mislim ponavljati vsega tistega, kar lahko preberete na praktično vsakem avdio forumu ne glede na poreklo. Rekel bi samo to, da je bil to največji in najpomembnejši avdiofilski praznik na svetu in čeprav se je tudi meni zdelo, da je letos nekoliko manj obiskovalcev, je bilo razstavljalcev še več kot lansko leto.
Zelo sem ponosen, da tudi Slovenija ni več samo nepomembno majhna pikica na avdio zemljevidu, pač pa že omembe vredna »sila«, kjer se je renomiranemu proizvajalcu analogije Kuzma, pridružil še
Pear Audio, ki zadnje čase pobira nagrade kot po tekočem traku. Na sejmu mu je High-End revija
Image Hi-Fi podelila nagrado v kategoriji gramofonov. Premierno se je na sejmu predstavilo tudi novo slovensko ime
UBIQ Audio in sicer tako, kot se za Igorja Kanteta spodobi, sicer pa je svoje distributerje sprejemal v enem od Münchenskih hotelov.
Kuzma je na sejmu predstavil aktivno izolacijsko polico
Zerovibe 6050P.
- P1000546.jpg (33.67 KiB) Videno 34349 krat
Peter Mezek in del letošnje "slovenske komisije".
- 20160508_143117.jpg (57.75 KiB) Videno 34378 krat
In sedaj k bistvenemu. Toliko kot je bilo kritik sejemskega zvoka, je bilo tudi pohval. Opisovanje dobrih in slabih sistemov na dolgo in široko je naloga za mlajše avdio entuziaste in novinarje, ki se s tem bolj ali manj profesionalno ukvarjajo, zato bi na tem mestu omenil zgolj nekaj sistemov, ki so tako ali drugače štrleli iz povprečja. Ja, iz povprečja, saj so sejemski sistemi ne glede na ceno in poreklo kazali neko skupno zvokovno značilnost, ki je bila letos še bolj izrazita kot sicer.
- P1000618.jpg (44.99 KiB) Videno 34378 krat
- P1000619.jpg (61.37 KiB) Videno 34378 krat
- P1000621.jpg (51.68 KiB) Videno 34362 krat
Ampak pred tem moram opisati sistem, ki me je presenetil v več ozirih. Letošnji najbolje zveneč sistem je odstopal od vseh ostalih še bistveno bolj kot je to uspelo MBL-u pred nekaj leti. MBL je takrat (letos pa žal ne) demonstriral neverjetno impresiven in v nekaterih ozirih tudi ultimativen zvok, vendar pa je sistem, ki je baziral na zvočnikih
Living Voice, Vox Palladian/Vox Elysian/Kondo Gakuoh prekašal vse do sedaj, kar sem jih kdaj slišal na kateremkoli sejmu. Mogoče sedaj kdo pričakuje dolg spisek atributov tega, kar smo mnogi slišali, ampak za to ni potrebe. Vse kar je treba reči je, da je ta sistem pokazal takšno stopnjo glasbenega realizma brez nepotrebne Hi-Fi spektakularnosti, da ni nobene potrebe po opisovanju vsega, kar sicer počnemo. Zvok je bil enostavno tako naraven, avdiofilsko »neatraktiven« in kameleonski, da smo (žal samo) nekateri ostali skoraj brez daha. Mnogi tega, ali niso slišali, ali pa niso izpolnili enega pogoja, to je, da sedijo na enem od stolov v zadnjih dveh vrstah. Zgolj tam se je slika poklopila (tipično za veliko večino hornov) in še nikoli nisem na nobenem sejmu tako dolgo poslušal glasbe, ki v tem primeru ni prihajala iz gramofona ali magnetofona, niti iz kakšnega "super duper" high resolution streamerja, pač pa iz »navadnega« CD predvajalnika -
Neodio Origine. Kasneje sem izvedel, da gre za enega najboljših CDP-jev na svetu ta trenutek, vendar to še ni vse. Vox Palladian so horni in jaz horne težko prenašam. Poganjali so jih Kondo SE lampaši, katerih predvsem zaradi mušje moči, prav tako ne cenim preveč, da o CD playerjih sploh ne govorim... Skratka lekcija, da so naši predsodki lahko pogosto neutemeljeni, vendar pa ne smemo pozabiti, da je cena tega sistema tam okoli miljon evrov. No, za miljonček bi se pa tudi horni in SE ojačevalci lahko približali absolutnemu, ne? Zato je na zemlji kljub temu vse lepo in prav.
Kakorkoli, vsi ostali sistemi so v primerjavi s tem zveneli povsem nezanimivo vključno z drugim zvokom sejma (
Kharma Enigma Veyron EV-2/UHA Phase 12), ki bi sicer zasedel prvo mesto. Neke zametke obetavnosti so kazali še sistemi z zvočniki Wilson Alexia, ki so skoraj preplavili sejem, pa Martin Logan Neolith, Cessaro Gamma 2 in mogoče še Tune Audio Anima z novimi Trafomatic Elysium monobloki.
Zellaton Statement - Največja pričakovanja, največje razočaranje.
- P1000612.jpg (53.04 KiB) Videno 34378 krat
Drugo največje razočaranje so bili
Göebel zvočniki
Epoque Reference s "podbasovsko" podporo in
CH Precision elektroniko. Podbasovskih enot se ni slišalo tako kot se za kakovostne primerke spodobi (ali pa sploh niso bile vključene?), ni pa to nič pripomoglo k splošnemu vtisu.
- P1000570.jpg (68.67 KiB) Videno 34363 krat
Jonatan Valin (TAS) v elementu.
- P1000672.jpg (58.76 KiB) Videno 34378 krat
Peter Breuniger (AV Showrooms) prav tako v elementu. Ker sem z obema skupaj poslušal več sistemov, sem bil priča tudi njujemu dojemanju lastne pomembnosti in moram reči, da to ni nekaj, s čemer bi se lahko pohvalila...
- P1000574.jpg (59.5 KiB) Videno 34378 krat
Tim
de Paravicini je gostil ljubljenko ameriških avdiofilov Lyn Stanley, ki je celo poskušala malo peti...
- P1000650.jpg (67.37 KiB) Videno 34378 krat
Eden bolj obetavnih sistemov - horni
Tune Audio Anima.
- P1000655.jpg (80.19 KiB) Videno 34378 krat
Najboljša predstavitev zvočnikov
Wilson Audio Alexia.
- P1000616.jpg (71.77 KiB) Videno 34378 krat
Martin Logan Neolith je končno pokazal svoj potencial.
- P1000561.jpg (57.78 KiB) Videno 34378 krat
Daleč najslabši zvok na sejmu...
- P1000682.jpg (80 KiB) Videno 34361 krat
Marriott Hotel: Od sistema
JMf Audio sem veliko pričakoval, vendar je bila prezentacija podpovprečna. Razočarali so me tudi pri pripravljenosti posredovanja informacij (o
PCD302 - enem bojda najboljših filterjev za elektriko, ki je zelo popularen na daljnjem vzhodu), da o arogantnem odnosu niti ne izgubljam besed.
- P1000622.jpg (75.23 KiB) Videno 34378 krat
Marriott Hotel: Lahko smo slišali tudi mešanico živega in reproduciranega zvoka. Čelista sicer ne poznam, se pa je lepo "vkomponiral" v zvok sistema.
- P1000636.jpg (67.3 KiB) Videno 34378 krat
Marriott Hotel: Na tem sejmu je elektoniko
Audio Tekne in zvočnike
Natural Sound razstavljal
Hari Štrukelj.
- P1000630.jpg (60.48 KiB) Videno 34361 krat
V nadaljevanju sledi nekaj primerov letošnje avdio konfekcije...
- P1000557.jpg (66.55 KiB) Videno 34378 krat
- P1000647.jpg (69.8 KiB) Videno 34363 krat
- P1000549.jpg (78.78 KiB) Videno 34378 krat
- P1000576.jpg (106.16 KiB) Videno 34378 krat
- P1000604.jpg (61.55 KiB) Videno 34378 krat
- P1000598.jpg (83.73 KiB) Videno 34378 krat
- P1000640.jpg (83.62 KiB) Videno 34378 krat
- P1000673.jpg (88.66 KiB) Videno 34361 krat
Vse ostalo je bilo večje ali manjše razočaranje, na prvem mestu Zellaton, pa Magico ne glede na to, v katerem prostoru so igrali, Raidho, Vivid Audio, Vandersteen, Grimm, Tidal, Kaiser, MBL...itd. Vsi ti sistemi so sicer zveneli različno, vendar v osnovi podobno - tipično avdiofilsko, »moderno hi-fi«, ki nikoli in v nobenem pomembnem parametru ne spominja na živ zvok. To je moje drugo in mogoče najbolj pomembno spoznanje in hkrati razočaranje tega sejma. Sistemi na nek način zvenijo vedno bolj podobno »slabo«, kot da nikumur ni več pomembno, kakšen je absoluten - živ zvok. Samo neka »pretirana jasnost in lekarniška čistost", pri čemer so nenaravni, mehanični prizvoki če hočete, še bolj izraziti, pa kontrolirani basi...itn, kakšne pa so na primer naravne barve inštrumentov, timbarlna struktura in njihova telesa, kot da ne ve skoraj nihče več. To končno niti ni čudno, ko pa 95% avdiofilov posluša rock, pop ter mogoče malo (lahkega!) latino jazza. Ker so ti v bistvu eden od gonilcev »razvoja zvoka«, ponudba niti ne more biti drugačna kot je in v pretežni meri povsem ustreza povpraševanju. High-End je trenutno zelo močan , pravzaprav ni bil še nikoli močnejši, proizvajalcev je vedno več, samo splošna smer v katero gre, mi ni všeč. Razvoj pa je k sreči pretežno univerzalen in koristi vsem poslušalcem. Zato se lahko vsi veselimo vsaj konstantnega zmanjševanja vseh vrst popačenj v vseh komponentah sistema, pa nižje stopnje šuma in s tem vedno večje sposobnosti naprav, reproducirati fine in pomembne glasbene podrobnosti. Če se ob tem ne bi izgubil še smisel za naravnost in realističnot zvoka akustičnih inštrumentov, bi bil avdiofilski svet popoln.
Dokaz, da je izdelava gramofonov postala zanimiva tržna niša. Izdelujejo se skoraj na vsakem vogalu...
- P1000684.jpg (69.42 KiB) Videno 34361 krat
In za konec še zelo zanimiva čistilna enota
Hannl.
- P1000663.jpg (44.53 KiB) Videno 34361 krat