Stran 1 od 4
Ljubljana z okolico
Objavljeno:
Po Mar 19, 2007 9:14 am
Napisal/-a kuzma2
Ocenite lokale iz te regije.
Budnarjeva muzejska hiša- Zg. Pavlov?e
Objavljeno:
To Mar 20, 2007 3:39 pm
Napisal/-a fotr
Budnarjeva muzejska hiša
Zgornje Palovče 5
Kamnik
01 831 20 62
Nad Kamnikom je enkratna muzejska hiša, imenovana tudi Budnarjeva domačija. Ne gre za klasično gostilno, saj upraviteljica Iva pripravlja tematske večere in takrat dobijo vsi enako hrano.
Ampak , kakšno!! Pripravljeno v celoti v kmečki peči, oziroma na ognjišču v črni kuhinji.
Gospa Iva je prav zdaj izdala tudi knjigo o črni kuhinji in če bi jo kdo želel kupiti naj mi piše, v petek grem na predstavitev te knjige.
Pišite mi na fotr@siol.net
Pa še dva linka http://www.mladina.si/projekti/konzum/lokal/1433/
in drugi http://users.volja.net/dednina/
Verjemite, vsak trenutek na tej domačiji je tako čudovit. Da o tem kakšno energijo izžareva Iva sploh ne govorim. Mirno lahko zatrdim, da je to HiFi življenja.
Skratka, pišite tudi na dednina@volja.net in prosite Ivo, da vas da na mailing listo, le tako boste namreč izvedeli kdaj je kakšen dogodek.
Skratka PŠV (pridem še velikokrat)
fotr
PS: admin je samo dodal splošne informacije v naslov in na začetek teksta
Budnarjeva muzejska hiša- Zg. Pavlov?e 2.del
Objavljeno:
Sr Mar 21, 2007 9:10 am
Napisal/-a fotr
Hvala za dodatek, edino prav je Palovče, kot kontakt je pa najboljši email dednina@volja.net
Pa ne spreglejte, da to ni gostilna ampak se je potrebno vnaprej dogovorit, če želite večerjo. Vseeno je to le muzej.
Poleg tega ne dela večerje ali kaj takega za samo par ljudi. Hiša sprejme od 10 do največ 20 ljudi in taka "množica " je tudi zaželena.
Mimogrede, tu ima LEK vsakoletno srečanje Nadzornega Odbora in potem meljejo in meljejo.
Restavracija Sofra- Ljubljana
Objavljeno:
So Mar 24, 2007 8:37 am
Napisal/-a kuzma2
Restavracija Sofra
Ljubljana
01 565 0800
Obisk:22.3.07
V Ljubljani deluje predstavnik bosanske kuhinje že nekaj let. Kar na začetku naj povem, da sem bil tam že večkrat. Seveda tja ne greste na svinjske krače ali kaj podobnega. Toda govedina, teletina ali goveji izdelki vas znajo zelo presenetiti s svojimi okusi. Različne variante mesa ispod peke, bosanski lonac, meso zavito v zelje,….zelenjave na različne načine. Ob naročanju pazite da ne boste naročili preveč in pazite, da ne pojeste preveč kruha. Kot aperitiv » mekana rakija« in nato steklenica rdečega Vranca iz Črne gore. Ob pokušini tega vina se marsikateremu vrhunskemu slovenskemu ( in ostalim seveda) vinu lahko z lahkoto odrečem.
Za predjed malo »meze«. Na lesenem krožniku dobite malce govejega pršuta, malce goveje salame, kajmak, mladi sir za mazanje ter kislo smetano. Mogoče sem še kaj pozabil. Zraven pa tanek kruh- podoben pizzi ter »buhteljni" podobni krofom. Ko to pojeste , ste zadovoljno siti. Toda štirje smo za glavno jed naročilo »toplo sarajevsko ploščo" za dve osebi. Na njej je pečen krompir, rižota, dva goveja fileja, dve klobasici, dva čevapčiča ter dva koščka teletine pečene izpod peke. Zraven obvezna solata s kajmakom in pečene paprike. Vse je delovalo zelo sveže, sočno in okusno. Štirje nismo vse pospravili in pustili prostor za sladice: baklave ter žito- žitna zrna s smetano, orehi in sladoledom. Obvezna turška kava s halvo in kot dodatek.......nekaj domačega prijetno zeleno osvežujočega.
Ocena: PŠ.
Budnarjeva muzejska hiša- Zg. Pavlov?e 3.del
Objavljeno:
So Mar 24, 2007 3:35 pm
Napisal/-a fotr
Budnarjeva ali Matjaževa hiša
Palovče nad Kamnikom
Gospa Iva je prav zdaj izdala tudi knjigo o črni kuhinji in če bi jo kdo želel kupiti naj mi piše, v petek grem na predstavitev te knjige.
Kakšna napaka!! To sploh ni knjiga o črni kuhinji, pač pa knjiga o življenju nekega kraja.
V njej je opisano tako pričevanje nekdanjih prebivalcev kot opisi njihovih navad. Kaj so sadili, kako živeli in kaj jedli se prepleta v tako prijetnem opisovanju, da niti ne opaziš da gre za poglobljeno študijo tako življenja kot zgodovine.
Vmes pa so res tudi recepti domačih jedi, za katere menim, da jih mnogi gurmani med vami še niso nikoli poskusili, verjetno pa tudi nikoli slišali.
Ne vem kolikokrat ste bili na predstavitvi kakšne knjige in doživeli, da bi bilo več kot polovica od približno stotih udeležencev solznih od ganjenosti. Od preproste lepote opisa v knjigi, kot tudi neverjetne energije s katero gospa Iva vse skupaj združuje v nepopisno lepo spoštovanje tradicije.
Skratka se opravičujem, sploh ne gre za knjigo receptov
Kar pa ne pomeni, da je potem ne potrebujete. Prav nasprotno, imeti bi jo morali skoraj vsi, kar vas srečujem na HiFi piknikih (vsaj mislim, da sem vas pravilnoi ocenil)
admin
Objavljeno:
So Mar 24, 2007 3:41 pm
Napisal/-a kuzma2
Ali bi se lahko držali v teh rubrikah samo ocen lokalov. Drugače bo postalo pregledovanje ocen nepregledno. Oziroma če je avtorju prav , bi v bodoče to dal k oceni lokala.
Fotr:
mod
Pridružen/-a: Pet Feb 2005 11:37
Prispevkov: 207
Kraj: Škrilje vas nad Igom
vsekakor, bi to naredil že sam pa ne znam
Fotr
Restavracija Sofra- LJ
Objavljeno:
So Mar 24, 2007 3:49 pm
Napisal/-a fotr
Restavracija Sofra
Ljubljana
Moja skušnja iz leta 2006 je prav nasprotna. Najprej sama ureditev. Vse skupaj izgleda kot neka "kao nobel" restavracija iz realsocializma, h kateri so izdatno pripomogli natakarji. Držali so se kot pavi, imel si občutek, da si lahko vesel, da te sploh sprejmejo v tako "imeniten" lokal. Da ne bo pomote, lokal ni bil poln ko smo prišli, še celo več imeli smo rezervirano in bilo nas je cca 14.
Odločali smo se za razne predjedi, pri čemer se je natakar potrudil, da je čim več ljudi naročilo isto. To je jasno potem prinesel na skupnem pladnju in ko si recimo preštel posamezne kose, si ugotovil, da si dobil rezino salame po glavi, pa dva čevapa itdi. Pri tem naj povdarim, da sam letno vsaj petkrat potujem v Bosno, tudi Sarajevo, in poznam njihove jedi, tako po okusu, kot po sestavinah.
No glavna jed je bila pri večini zelo podobno razočaranje, podobnost jedi z izvornimi je bila zgolj po imenu.
Da skrajšam, končni udarec so bile cene. Namreč vse tiste "sestavljene plošče" so obračunali kot posamezne jedi.
Če upoštevam, da je večina popila kozarec vina ob hrani, kar nekaj pa le sok in vodo, je bila končna cena 6K po glavi krepko zabeljenih.
Ocena takratnega društva je
ZNV (zagotovo nikoli več)
P.S. upam, da se je to spremenilo in ti nisi bil edini, ki je lahko pohvalil
Objavljeno:
To Mar 27, 2007 3:55 pm
Napisal/-a Marko Puš
Restavracija Sofra
Ljubljana
Tam se doslej jedel približbo dvanajstkrat, vendar je bilo večkrat dobro kot slabo. Če sem bolj natančen: največkrat je bilo solidno, nekajkrat odlično, nikoli zanič.
Torej PŠ.
Objavljeno:
To Maj 01, 2007 11:32 am
Napisal/-a Marko Puš
Taverna Tatjana
Gornji trg 38
Ljubljana
Kdo bi si mislil, da je ta odli?na gostilna odprta že pet let. Lastnica Tatjana ima v?asih resda nekoliko hmm............recimo sproš?en odnos do strank, vendar redko preseže mejo. Mene to prav ni? ne moti, še posebej, ko pa sta postrežba in timing dobra, hrana pa odli?na.
Za moj rojstni dan smo skupaj z bratovo družino uživali v paleti dalmatinskih specialitet, ki so jo za?eli (zame) kralji školjk - prstaci na žaru z "mal?ek" olivnega olja, sledila je absolutno fantasti?na kombinacija jadranskih lignjov, o?iš?enih kozic in jur?kov (vse na žaru), potem pa spet skrajno okusen tris ?rne rižote, testenin z vongolami ter brodetom s polento. Vse to je spremljala solidna Brandulinova Rebula (2004) ter odli?en Sosoli?ev Chardonnay (2002).
Po pravšnjem premoru so sledile jagode in ananas
au naturel in solidna hvarska travarica s katero smo žal nekoliko pretiravali...no ja, ob posebnih priložnostih se to pa? sme. Brez temu primernih cigar tudi tokrat ni šlo. Brat se je posladkal z odli?no Bolivar Corona Gigante letnika 2001, jaz pa sem neznansko užival ob, žal zadnjem primerku Bolivar Supremas Churchill letnik 1986. Life's a bitch.
Gostilna Skaru?na-Vodice
Objavljeno:
Ne Jul 01, 2007 4:35 pm
Napisal/-a kuzma2
Gostilna Žagar( Skaručna)
Skaručna 20
1217 Skaručna
Vodice pri LJ
T 01 832 30 80
Obisk: 29.6.07
Kaj naj rečem o gostilni, ki jo zelo rad obiskujem. Zakaj? Zato, ker odstopa od običajnih gostiln , tako po hrani kot po pristopu gostitelja.
Tja se ne gre na hitro nekaj pojest ali tja ne peljete ljubico ali ženo. Tja se gre kot družba, ki rada dobro je in pije in to ne malo.
Od hladnih predjedi z domačim kruhom pečenim v veliki krušni peči, do štirih juh, pa do vmesnih postrežbi domače salame ali slanine, ki jih gospodar z velikim nožom reže in streže ob mizi. Pa do tega, da ne morete iti mimo šanka, ne da bi spili enega zelo kratkega. Dalje lahko dobite- zavisi od volje gostitelja pečeno račko, volovsko kračo ali pa pečen roastbif. Vse to se seveda reže in streže ob mizi. Pa za vmes krasen fižol z ocvirki in smetano , malce zapečen v pečici. Domače pogače,...
Skratka, po moje je to slovenska kuhinja na vrhunski način postrežena profesionalno in domače. Vsak mora to vsaj enkrat poskusiti, pa ne pozabit, kruh je zelo dober, samo ne smete ga jesti, ker bo preveč zapolnil želodčke.
To, da gospodar vrti vinile za ozadje pa itak nima veze s hrano- ali pa vseeno kaže na nek odnos do vrhunskih surovin in njihove priprave za dobro počutje gostov.
To je bilo predpoletno srečanje avdiofilov, kjer smo prijetno poklepetali in tudi prižgali kakšno cigaro.
Ocena: PŠ ( upam kmalu)
restavracija Da Buda- Ljubljana
Objavljeno:
To Jul 03, 2007 7:56 pm
Napisal/-a kuzma2
Restavracija Da Buda
Šubičeva 1A
1000 Ljubljana
T: 01 425 30 60
Obisk: 3.7.2007
Tajska restavracija
Čez dan imajo malce bolj osnovni meni, po 16 uri pa "zalaufajo" bolj tazaresnega( tudi cene gredo malce gor).
Tisti, ki hodite v kitajske restavracije boste našli hrano podobno, toda z bistveno manj omak in bolj sveže delujoče. Dnevna ponudba je takšna, da si v bistvu izberite eno jed izmed 15ih in bo dovolj. Zraven pa Singh- tajsko pivo. Večerni meni sem si pogledal in malce izgleda drugačno. Rečeno mi je , da je lahko enaka jed bolj okusna.
No, za kosilo jajčne testenine z zelenjavo in piščancem so zelo teknile. Ravno tako pečeni rakci z rižem, omako in grahom ter gobicami. Tretja jed je bila pečena govedina v solati- toda pazite- jed je zelo pekoča! In dobra.
Toda, tisti, ki ste bili že v bolj resnih tajskih restavracijah , pa tukaj ne boste našli množice različnih" finger food"- beri majhnih presenečenj z žara.
Pa vendar sledeča
ocena: PŠ
PS: Od nekod se je znašel v lokalu Slavc( tisti, ki ste bili na avdio večerji veste o kom govorim) in na mizo postavi dva kozarca in vanju natoči Sutor belo vino.
Presenečenje, da te kap.
Restavracija Arboretum- Radomlje
Objavljeno:
Ne Jul 08, 2007 5:19 pm
Napisal/-a kuzma2
Restavracija Arboretum
Volčji potok
1235 Radomlje
T: 01 831 8083
Obisk: 8.7.2007
Restavracija je na Ljubljani najbližjem golf igrišču tik ob slovenskem najlepšem parku Volčji potok. Poznani so po cateringu za velike slavnostne prireditve. Seveda na golf igrišče ne zahajajo ravno ljubitelji pečenic ali dunajcev- al pa.
No, meni vsebuje solidno ponudbo, nekako francosko- italijansko mešanico jedi, ki pa jih odlikuje svojstven kuharjev pečat.
Imajo tudi meni kosila, in ko nam je prijazno osebje povedalo kaj vsebuje, smo se vsi odločil zanj. Pogrinjek so sestavljale črne in zelene olive, češnjevi paradižniki z mehkim sirom ter pikanten posušen paradižnik z različnimi kruhki. Odprto belo vino Bučinel( ja prav piše, ni Bužinel) je pasalo k goveji ali gobovi oz. zelenjavni juhi. Topla predjed je bil ocvrt bučkin cvet s skuto in salso omako.
Glavna jed se je izbirala med telečjim mesom, roastbeefom( z burgundijsko-vinsko omako) ali grdobino( ribo postreženo v obliki ribje tortice z limonino omako). Vsaka jed pride s prilogo pečenega krompirja in zelenjave ter mešano svežo solato.
Jedi so bile tudi estetsko lepo okrašene in postrežene.
Kot sladica pa mešani gozdni sadeži z mešano gozdno marmelado in dvema majhnima kremnima rezinama -ala tiramisu. Vse to za 15 EUR!!! ( +2 EUR pogrinjek)
Komaj čakam, da grem spet golfirati.
Ocena : PŠ
Objavljeno:
Po Jul 09, 2007 7:22 am
Napisal/-a fotr
Evo gostilne kjer obvladajo jedi s tekočim dušikom
http://www.privodniku.si/aktualna_ponudba.html
Jutri jo bom preskusil in nato povedal ali je vredno ali ne
Gostilna pri Vodniku- Ljubljana
Objavljeno:
Po Jul 09, 2007 8:39 am
Napisal/-a fotr
Gostilna Pri Vodniku
Vodnikova 65a
Ljubljana
Predjed -goveji pršut z brinovo marmelado-Okusno, čeprav marmelada ni imela prav nič okusa ne po brinju ne po brinjevcu
Glavna jed-Istrski biftek s tartufi in pinjolami- sem povprašal kuharja koloko časa je "tenstal" biftek pa je rekel, da tri dni, ampak da bom prijetno presenečen. Bil sem bolj presenečen, kot prijetno, verjetno bi naš "admin" to še bolje opisal.
Priloga, štruklji z rukolo so bili okusni, dodatni krompir pa obupen. Lep na pogled ampak "steklen"
Glede n a to, da je bil z nami na večerji tudi Anglež, ki je kot vegeterjanec naročil le krompir in solato, je bila to kar mala blamaža.
Posladek- bezgov sorbet z dušikom. Priprava pri mizi, vse skupaj je na koncu izgledalo kot zdrobljen led z okusom bezga, neke finoče kristalov ni bilo čutiti, čokoladna češnja zanimiva, vendar pa za ceno 3,8€ vse skupaj brez veze.
Ambient gostilne prijeten, natakarji vljudni in nevsiljivi, ampak ne vem, če je to dovolj, da ponovim obisk.
Tujca tja prav gotovo ne bom peljal več, še posebej, ker strežno osebje ne obvlada tujih jezikov ( ali pa samo angleščine ne)
PridemMordaŠe ali PMŠ
restavracija Sushimama- Ljubljana
Objavljeno:
Če Jul 19, 2007 3:38 pm
Napisal/-a kuzma2
Restavracija Sushimama
japonska
Wolfova 12
1000 Ljubljana
T: 040 702070
obisk: 17.7.2007
To je moderna japonska restavracija v središču Ljubljane. Torej za tiste , ki poznate sušije, ipd jedi lahko povem, da je nivo tak kot boljše restavracije takšnega tipa po Evropi. Ali vam odgovarja jedenje surove ribe , je pa stvar vaše odločitve. Toda poskusiti to enkrat morate. Kot veste sveža riba nima vonja. Drugo pa je da ima ribje meso zelo nežne okuse.
Toda naročite mešani krožnik sušijev( delčki ribe z rižem) ali samo košči ribjega mesa( sašime), ki ga pomakate v mešanico sojine omake in zelo močne zelene paste bazirane na ZELO močnem hrenu in boste vedeli pri čem ste. Mogoče je za naše okuse preveč nežen okus.
Nato pa lahko nadaljujete z piščančjim ali govejim mesom, ki seveda malce spominja na kitajsko hrano, vendar pripravljeno na zelo svež način. Tudi japonski biftek pečen na železni plošči z zelenjavo je očaral. Čeprav za moj okus malce več soli( lahko dodate sojino omako) oz. timijanova in vinska omaka sta bili še vedno malce prenežni. Lahko si privoščite juho z rezanci, zelenjavo ali mesom.
Meni je kar precej obsežen. Za nasvet lahko vprašate osebje, ki vam bo z veseljem svetovalo. Poskusite lahko tudi japonsko pivo in seveda vroč sake.
V primerjavi s kitajskimi sladicami je tukaj bistveno več izbire in inovativnosti in osebno mi je bil žele iz slivovega vina in ličiji zelo všeč.
Za eno nerodnost so se prijazno opravičili in kot kompenzacijo z računa črtali buteljko vina. Ni kaj. Škoda ,ker nisem naročil najdražjega vina!
ocena:PŠ